Város 2023. 06. 22.

Lovas rendőrök Észak-Komárom utcáin

Ha mostanában lovas rendőrökkel találkozunk Észak-Komárom utcáin, ne csodálkozzunk. A nálunk szokatlan rendőrségi egységet az ország más járásaiból küldték városunkba, az illegális bevándorlók megnövekedett száma miatt. 

Mint ahogy az ismeretes, az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt az illegális bevándorlók száma Komáromban és környékén. A Magyarország felől Szlovákiába érkező migránsok elsősorban a Komáromi és az Érsekújvári járásban tűnnek fel. Jellemzően csak továbbhaladnak Nyugat-Európa felé. A szlovák rendőrség már hosszú hónapok óta együtt dolgozik a magyar rendőrséggel a mind gyakrabban előforduló, illegális határátlepők miatt. Nemrégiben pedig erősítést küldtek hozzánk Nyitra, Eperjes, Kassa és Zsolna megyékből – köztük nem csak lovas-, hanem kutyás rendőröket is. A cél a közrend és a polgárok biztonságának fenntartása.

Rendőrségi, rendvédelmi szempontból jelenleg a világ egyik leghatékonyabb eszköze a lovas rendőr. Magyarországon szintén jelentős szerepet játszanak az embercsempész-útvonal felszámolásában, és a pihenőhelyek felderítésében. Legnagyobb előnyük a kollégáikhoz képest, hogy egyrészt bármilyen terepen bevethetők, olyan területeken is, amelyeket gépjárművel már nehezen lehetne megközelíteni. Másrészt a lovasok nesztelenül közlekednek, ráadásul a nyeregből messzebbre ellátnak.

 

Forrás: Polícia SR – Nitriansky kraj FB, Lovasok.hu