Kultúra Dél-komárom 2018. 10. 19.

Egy kötetbe kerültek Dél-Komárom értékei

A dél-komáromi önkormányzat 2013-ban a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvénynek megfelelően hozta létre a komáromi Értéktár Bizottságot. Az eltelt évek alatt az öttagú bizottság számos ajánlást fogadott el, és vett fel a helyi értéktárba, továbbá a területi határokat meghaladó értékeket továbbította a megyei értéktárba és a Magyar Értéktárba. Nemrég jelent meg az Érték és Hagyomány című időszaki kiadvány harmadik kötete. A kiadvány (amely itt érhető el elektronikus formában), a város helyi értékeit szedi lajstromba.

György Károlyné Rabi Lenke, a Komáromi Értéktár Bizottság elnöke elmondta, a helyi értékeknek gazdasági, turisztikai és kulturális haszna egyaránt van. A legfontosabb feladat, hogy értékeink újra élővé váljanak, vagyis azokat a helybeliek és a vendégek is ismerjék. Komárom Város Önkormányzata tájékoztató táblákat helyezett el az adott helyszíneken a települési értéktárba 2018 augusztusig felvett értékekről, hogy azokat az idelátogató turisták, illetve a komáromi diákok és lakosok körében is népszerűsítse

– Komárom társadalmának az Értéktár egy lehetőség, hogy a helyi értékeket számba vegyék, és erre alapozva hírnevet szerezzenek a városnak. Az idegenforgalomban Komárom nevéhez az erődök és a gyógyvíz kapcsolódik. Az Értéktár „kincsei” bizonyítják, hogy e kettő nevezetességen kívül még számos, és sokféle értékkel bír a város. A harmadik Érték és Hagyomány című kiadvány újabb összegzése az eddigi értékgyűjtésnek. Minden komáromi büszke lehet rá, de – mint tudjuk – még sok feltáratlan érték lehet, ezért a gyűjtés tovább folytatódik. Köszönjük minden eddigi támogatónak a segítséget, mert az elvégzett munka és annak e kiadványban megjelenített „gyümölcse” közös! – tette hozzá az elnök.

A kötetet dr. Molnár Attila polgármester a következőképpen ajánlja minden kedves érdeklődő figyelmébe:

Tisztelt Komáromiak, Kedves Városunkba Látogatók!

Komárom egy város, mely a Duna két partján, két ország területén helyezkedik el. Már az ókortól fogva lakott település volt, így történelme méltán avatja a legjelentősebb hazai városok közé. Az ókori Brigetio katonaváros leletei, erődeink, a kiváló minőségű gyógyvizünk, vagy épp az európai szinten is egyedülálló Lovas Színházunk mind városunk hírnevét öregbítik hazánkban és a nagyvilágban.

A városi Értéktár Bizottság az elmúlt évek során összeállította mindazon helyi értékeink listáját, melyekre méltán lehetünk büszkék mi komáromiak! A munka azonban korántsem ért véget. Az értéktár folyamatosan bővül, hogy mindannyian megismerhessük azon közös kulturális kincseinket, amelyek komáromivá tesznek minket.

Városunk a történelem során talán még soha nem fejlődött olyan intenzíven, mint napjainkban. Benyújtott pályázataink rendre sikerrel szerepelnek, e forrásokból készülhet el a Brigetio Öröksége – látogatóközpont az ásatások területén, a bölcsőde felújítása, a múzeum átköltöztetése a kombinát volt épületébe, ahol az ELTE tudásbázisa is helyet kapna, inkubátorház építése,
a buszpályaudvar melletti terület rehabilitációja, de célegyenesben van a sportuszoda megépítése is. Zajlik továbbá a Csillag erőd kulturális célú rekonstrukciója, ahol a Szépművészeti Múzeum szobormásolat parkja kap majd helyet, továbbá néhány hónapon belül átadhatjuk az új Duna-hídat is!

Mindezek figyelembe vételével kijelenthetjük: történelmi időket élünk Komáromban!

Végül engedjék meg, hogy városunk egykori múzeum-alapítójának, Kecskés Lászlónak helytörténészi ars poeticáját idézzem:

“Ne csak szeresd, tudd is, miért szereted szülőföldedet!”

E gondolattal ajánlom valamennyi tisztelt komáromi, és minden hozzánk látogató figyelmébe az Érték és Hagyomány című időszakos kiadványt!”