Régió 2022. 07. 29.

Egy másik tó is kipusztult Gúta mellett?

Tegnap adtuk hírül, hogy a Gúta mellett található Levelesi tóban a nagy hőség miatt kipusztult a halállomány kilencven százaléka. Ma pedig arról szereztünk tudomást, hogy a gútai malom mellett található Dögös tó szintén kipusztult.

„Az utolsó halegyedek is eltűntek. Már nincs mit megmenteni a vízimalom mellett lévő úgynevezett Dögös-térségben található tóban. – írja a GútaOnline. – Ottjártunkkor csak pusztulást láttunk.”

A folyamatnak már 2018-ban voltak komoly előjelei. Szinte napra pontosan négy évvel ezelőtt közel fél tonna halegyed pusztult el itt. Akkor ígéretet kaptak a polgármestertől, Horváth Árpádtól, hogy megpróbálják kézbe venni a tó megmentését, amely 2018-ban a „senki földjén” feküdt. Az eredeti tervek szerint a tó átkerült volna a helyi horgászszövetséghez, és elindult volna a terület gondozása. Ám az elképzelésekből végül nem lett semmi.

Így nézett ki néhány évvel ezelőtt a Dögös tó…. Fűri Gábor felvétele.

A Dögös tó egyébként a lap írása alapján a bős-nagymarosi vízlépcső megépítésekor keletkezett. Amikor a Vág folyót összekötötték a Kis-Dunával, az ehhez szükséges földet a Dögös területéről hordták ki. A nyolcvanas években ebbe a munkagödörbe gyűlt össze a talajvíz és később, a kisebb árvizek során, halak kerültek a tóba és ezzel létrejött egy egész ökoszisztéma.

Sajnos azonban az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok miatt a tó területe fokozatosan zsugorodni kezdett. Mára már csak pocsolya-területek maradtak, amelyek szúnyogkeltetőnek felelnek meg.

Szöveg és képek forrása: GútaOnline