Város 2019. 09. 05.

Egy millió euróból újulnak meg a komáromi iskolakonyhák

Közel egymillió eurós összegből újul 5 komáromi iskolakonyha és egy új konyha kerül kialakításra, 30-40 éve elhanyagolt állapotokat számolnak fel ezzel. Naponta 3500 ebédet készítenek az iskolásoknak és az óvodásoknak, de több száz nyugdíjasnak is az iskolakonyhákban főznek.

Az év egyik legnagyobb fejlesztési csomagja az iskolakonyhákat érinti. Az ún. ingyen ebéd (ami csak a nevében az) bevezetésével az önkormányzatnak jelentősen bővíteni kellett a kapacitást, hogy minden gyereknek biztosítva legyen az ebéd. Az önkormányzat vállalta, hogy az egyházi fenntartású intézményeknek a jövőben is biztosítja az ebédet és a nyugdíjasoknak sem kell lemondani erről a lehetőségről. Ez a bővítés viszont azt eredményezte, hogy a meglévő 5 iskolakonyha mellé egy újat kellett kialakítani a Rozmaring utcai iskolában, így minden alapiskolának saját konyhája lesz.

A felújítást nehezítette, hogy egyszerre valósul meg az összes konyha felújítása, de a munkaidőt is elsősorban a nyári szünidőre kellett tervezni. Sok esetben 30-40 éve elhanyagolt állapotokat számoltak fel, a munkafolyamat során számtalan váratlan dologra kellett megoldást keresni.

A képviselő-testület több részben összesen 960 ezer eurót fogadott el a konyhák felújítására. Ez az összeg magába foglalja 5 konyha teljes felújítását és a konyhagépek nagy részének cseréjét, továbbá a Rozmaring utcán egy új konyha kialakítását teljes felszereléssel.

„Nagyon fontos lépésnek tartom, hogy egy határozott lépéssel felszámoljuk a konyhákon lévő áldatlan állapotokat, mivel naponta 3500 komárominak biztosítanak ebédet. Az új munkagépekkel hatékonyabb lesz a munka, az egyes konyhák napi adagját szándékosan nem túl nagyra terveztük, hogy az ne menjen a minőség rovására. Januártól a konyhák visszakerülnek a hivataltól az iskolák irányításába, ami ugyancsak jótékony hatással lehet az ebédek elkészítésére” – mondta el Keszegh Béla polgármester. Hozzátette, a kapacitás bővítése jelentős költséggel jár, de fontos szempont volt, hogy a nyugdíjasoknak, az egyházi intézményeknek és a speciális iskolának is biztosítsa a város a napi ebédet.

A munkafolyamat feszített tempóban zajlott a nyári szünetben, az ünnepnapokon és a hétvégeken egyaránt. A munka nagy része megvalósult, a Munka utcai alapiskolában viszont a csatornarendszerrel adódó váratlan gondok okoznak némi csúszást. Az ebédek biztosítása azonban folyamatos, így más konyhák bevonásával készülnek az ebédek. Szeptember végére a város összes konyhája új állapotba kerül, ezzel gondoskodva naponta 3500 étkezőről.

Olcsóbb lesz az ebéd a nyugdíjasoknak

A nyár folyamán téma volt az iskolakonyhákban szolgáltatott ebédek ára is. Az új díjszabásban 10 centtel olcsóbban, 1,80 euróért étkezhetnek a nyugdíjasok, ezzel szeretne az önkormányzat az idősebbeknek segíteni. Közel 300 nyugdíjas étkezik az iskolakonyhákban naponta.