Mix 2023. 08. 17.

Egy négylábú „doktor” is segíti a gyógyulást a komáromi kórházban

Egy Blue nevezetű, tíz hónapos golden retriever segíti a betegek gyógyulását az Agel komáromi kórházában (SK), méghozzá a tartós ápolásra szoruló betegek osztályán (oddelenie dlhodobo chorých). Először folyamodtak négylábú gyógyító segítségéhez az intézményben, és úgy tűnik bevált. Ugyanis az idős betegekre nagyon jó hatással van a „doktor úr” jelenléte.

Mint megtudtuk, Blue kedvességét és az emberek iránt érzett szeretetét a nagyapjától, Rovertől örökölte. Gazdája Silvia Hanová, aki közvetlenül a betegek ágya mellé viszi a kutyust, akik így meg tudják simogatni, beszélni tudnak a hozzá.

A kaniszterterápia olyan kezelési forma, amely az emberek és a kutyák közötti kölcsönhatáson alapul. A fő célja ezáltal is fejleszteni illetve fenntartani a betegek kommunikációs és koncentrációs képességét, javítani a mentális állapotukat, és megpróbálni kilendíteni őket a mindennapi kórházi egyhangúságból. A kutya segítségével végzett terápia hatékonyan csökkenti a szorongást, mert az állat jelenlétében megemelkedik a boldogsághormon szintje. Az ilyen kezelés javítja a motorikus készségeket is.

A betegek pedig rajonganak az új „doktor úrért”. „Sokan közülük már alig várják a következő látogatást, hogy ismét megsimogathassák a kutya buksiját, vagy adhassanak neki egy kis finomságot – tájékoztatott Anna Rybková, az osztály főnővére. – Blue nem csak a betegek, hanem a személyzet szimpátiáját is gyorsan elnyerte. A visszajelzések alapján van igény a kaniszterterápiára, és tervezzük a folytatását, akár több kutyával is.”

Gazdája Silvia Hanová, aki közvetlenül a betegek ágya mellé viszi a kutyust.
A négylábú doktor mellett megemelkedik a boldogsághormon szintje is.
Blue nem csak a betegek, hanem a személyzet szimpátiáját is gyorsan elnyerte.
A kutyus kilendíteni a betegeket a mindennapi kórházi egyhangúságból is, javítja a motorikus és koncentrációs képességet is.