Város 2020. 01. 09.

Elindult az ingyenes buszjárat Komáromban

Januártól ingyenessé vált a helyi buszközlekedés Komáromban.

A városi buszjáratok ingyenessé tétele mellett azt követően tette le voksát az önkormányzat, hogy az előző évek kimutatásai rávilágítottak a csekély, csupán 40 ezer eurós bevételre a szolgáltatásból. Ezzel szemben a város 216 ezer eurót volt kénytelen kifizetni a helyi buszközlekedésre a 2018-as adatok szerint. Az akkori négy buszvonalon összesen több mint 221 ezer utast szállítottak, a buszok pedig valamivel több mint 177 ezer kilométert futottak.

Az ingyenes járatokkal a város elsősorban az utasok számát szeretné növelni, valamint ezzel párhuzamosan csökkenteni a gépkocsiforgalmat.

Varga Tamás, Komárom alpolgármestere ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta az Új Szó-nak, hogy a következő hónapokban kampányt indítanak majd a buszhasználat népszerűsítéséért. Július Čiliak, a Komáromi Városi Hivatal Kommunális Osztályának közlekedési ügyekért felelős referense pedig arról tájékoztatta a portált, hogy a második negyedévtől szenzorokkal fogják mérni az utasok számát. A járatszám megnövelését azonban nem tartja reális célnak, hiszen elmondása alapján túl sokba kerül a buszok éves karbantartása és javítása, amelyre az utak rossz minősége is kihatással van.

Szlovákiában jelenleg Komárom az egyetlen olyan város, ahol mindenki számára teljesen ingyenessé vált a helyi tömegközlekedés.

(ujszo.com nyomán)