Város 2024. 01. 04.

Egyre többen közlekednek busszal Komáromban

Folyamatosan emelkedik a busszal közlekedők száma Komáromban. Az önkormányzat még a koronavírus előtti időben vezette be az ingyenes buszszolgáltatást, amit aztán megtörtek a korlátozások. A 2023-as évben viszont már a vírus előtti utaslétszámhoz hasonlítva is jelentős az emelkedés.

 A komáromi önkormányzat 4 éve vezette be az ingyenes tömegközlekedést. A cél az volt, minél többen buszra szálljanak, ezzel enyhítve az egyre nagyobb forgalmat, ami naponta terheli a várost. A tömegközlekedés a környezet számára is előnyösebb, ráadásul már egyre drágább az autós közlekedés napjainkban. 

Az elmúlt évek statisztikái alapján folyamatosan emelkedik a busszal közlekedők száma Komáromban. A tavalyi évben 228 760 utast szállítottak a városi buszjáratok, ami átlagosan meghaladja a havi 19 ezret, naponta pedig több mint 900 utast jelent a munkanapokon közlekedő buszokon. Az utasok száma a koronavírus idején 40-45 százalékkal csökkent, de a tavalyi évben már 5 ezerrel több utast szolgáltak ki, mint a járvány előtti években.

Az elmúlt években megújult a géppark, új buszokon lehet utazni, amelyek légkondicionáltak, akadálymentesek, ingyenes wi-fi kapcsolattal és USB töltőkkel. Külső támogatási forrásokat felhasználva fokozatosan újultak meg a buszmegállók. A központi buszpályaudvar is fel lett újítva egy sikeres pályázatnak köszönhetően, ott is rendezett körülmények várják az utasokat. 

Komáromban, a városi részen a lakosok 72 százalékának 500 méteren belül elérhető buszmegálló, így egyre többen választhatják ezt az utazási formát. Az ingyenes szolgáltatásnak köszönhetően elsősorban a munkába járók spórolhatnak jelentős mértékben, de a korábban kedvezményeket kapó diákok is nagyobb összeget spórolhatnak éves szinten. 

Az önkormányzat tovább szeretné fejleszteni a tömegközlekedést Komáromban. A következő pályázati források bevonásával digitális kijelzőkkel szeretnék felszerelni a megállókat, emellett mobil applikáció is segítené az azonnali tájékozódást a buszok érkezésével kapcsolatosan. 

Rendszeresen üzemel a buszjárat Észak- és Dél-Komárom közt is, ahol egy elektromos busz közlekedik, amely költségeit szintén egy sikeres pályázatból fedezték. 

-sajtóhír-