Város Dél-komárom 2018. 06. 11.

Elismerő oklevelet kapott a komáromi védmű

A magas rangú kitüntetést a tavaly kiírt építőipari Nívódíj-pályázat környezetvédelmi és vízügyi kategóriájában hozta el a komáromi gát, mely június 8-án emléktáblát is kapott a jeles esemény alkalmából.

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által szervezett sajtótájékoztatón dr. Molnár Attila Dél-Komárom polgármestere felidézte a 2013-as esztendőt, amikor rekordmagasságban, 845-cm-en tetőzött a Duna Komáromnál.

– Ezúton is köszönöm valamennyi közreműködő szervezet és önkéntes segítségét, hogy sikerült mederben tartanunk a folyót. A magyar kormánynak pedig azt köszönöm, hogy a 7 milliárd forint értékű gátépítést kiemelt állami projektté nyilvánítva minden eszközzel segítette a létesítmény mielőbbi létrehozását, mely ma több mint 30.000 ember biztonságát szolgája – fogalmazott a városvezető.

A táblaavatáson a beruházó az ÉDUVIZIG képviselője mellett, a felelős tervező, SOLVEX Kft., továbbá a kivitelező, HSZK Komárom 2013 Konzorcium képviselői méltatták a létesítmény. Az oklevelet adományozó, Építőipari Mesterdíj Alapítvány nevében dr. Kiss Elemér mondott beszédet.

Ugyanezen a napon került sor a Miénk a gát elnevezésű, a megyei védelmi bizottság által szervezett futóversenyre, amellyel az öt évvel ezelőtti árvíz idején tapasztalható példaértékű társadalmi összefogásra emlékeztek.