Város 2015. 10. 26.

Új, mobil gátrendszer Észak-Komáromban

Új, mobil gátelemekkel felszerelt árvízvédelmi rendszert adott át Komáromban ünnepélyes keretek között Peter Žiga környezetvédelmi miniszter pénteken, október 23-án. Az új rendszer hasonló a pozsonyihoz és párkányihoz, és az intézkedés része Komárom árvízvédelmi projektjének – tudtuk meg a hírek.sk hírportálról.

A miniszter a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat képviselőivel együtt adta át az új árvízvédelmi rendszert, akik a gyakorlatban is bemutatták a mobil sáncok működését.

Előnye, hogy akár 20 vízgazdálkodási szakember is néhány óra alatt össze tudja állítani.

A modern védelmi rendszer megfelelően féken tartotta a Dunát a 2013-as árvíz idején Párkányban és Pozsonyban. Komáromban ugyanakkor a régi gát fala áteresztett. A fal 18 nyílását nagyjából kétszáz katona, vízgazdálkodási szakemberek, rendőrök és önkéntesek csaknem egy héten keresztül 20 ezer homokzsák segítségével próbálták megerősíteni.

gát1

Nos, árvízveszély esetében ezek a nyílások immár lezárhatók az új, mobil elemekkel. A modern rendszer annyira megerősíti a gátat, hogy az képes lesz megvédeni Komárom lakosságát egy két évvel ezelőttitől nagyobb árvíz esetében is.

A nagyjából 565 000 euró összköltséget igénylő projekt nagy részét, 537 000 eurót európai uniós forrásokból finanszírozták.

 

gát3

 

Szólj hozzá!