Város 2016. 06. 30.

Elképedsz, ha megtudod, mit jelképez ez a komáromi graffiti

Nemrégiben varázslatos graffiti került az Európa Udvar egyik elhanyagolt (félbehagyott) tűzfalára. A graffiti készítője a nyitrai Michal Bajči. De vajon hogyan került a városunkba a fiatal graffiti-művész, és mit jelképez az alkotása?

Hogyan kerültél kapcsolatba városunkkal?
2010-ben jártam először Komáromban, amit azonnal megkedveltem. Megfog ennek a kisvárosnak az atmoszférája: a gazdag történelem, a kiváló a földrajzi adottságok, és nem utolsó az itt élő nagyszerű emberek, akiknek körében mindig otthon érzem magam. Fokozatosan ismerkedem a várossal Dénes Éva művészettörténész által. Éva a kiállításaim szervezője, a barátom és a tanácsadóm is. Pótolhatatlan a számomra.

Michal Bajči
Michal Bajči

Mikor szerettél bele a graffitibe?
1996-ban készítettem először graffitit. Ez akkor még új és kötetlen művészeti ágnak számított – legalábbis tájainkon. Ekkor még nem sokat fogtam fel az egészből, és persze azt sem sejtettem, hogy ilyen mértékben fogja meghatározni az életemet. Csak annyit értettem az egészből, hogy készítésénél elfog a határtalan szabadság, a lazaság érzése.

Ezért vonz annyira? A szabadság fog meg benne?
Pontosan. Egyébként a graffitit, mint olyant, nem lehet definiálni. Minden writer számára más-más jelentőséggel bír: valaki úgy érzi, egy jelet hagy maga után, mint amikor a hegymászó meghódít egy hegyet, és zászlót szúr a földbe. Mások egy történetet mesélnek el vele, akárcsak az ősi civilizációk barlangrajzolói, ismét mások számára meditáció. Egy azonban biztos: ha találkoznánk a fal mellett, és a kezedbe adnék egy festékes flakont – te is megéreznéd a határtalan szabadság ízét.

Egy festménye
Egy festménye

A honlapod alapján vászonra is festesz, amelyeket árulsz is. El tudod adni őket? Egyébként hivatásos festő vagy (azaz főiskolára is jártál), vagy tehetséges amatőrrel beszélgetek?
Egyáltalán: létezik olyan, hogy hivatásos festő? Tudod, ez nem a főiskolai tanulmányokon múlik. Az ember elvégezheti a legnagyszerűbb egyetemet, de ha „hiányzik belőle valami”, nem tud érvényesülni a képzőművészeti piacon. Ugyanakkor amatőr festők elképesztő sikereket érhetnek el. De hogy a kérdésre is válaszoljak: igen, akadémiai festő vagyok, és paradox módon éppen a graffiti vezetett a főiskolára. Itt áttekintést kaptam a képzőművészeti technikák sokszínűségéről, a művészettörténetről, de ami a legfontosabb: arról a filozófiáról, ami érdekel. Úgy mondanám: ha az ember jó művésszé szeretne válni, főiskolai tanulmányok nélkül hosszabb utat kell bejárnia – de nem lehetetlen a dolog. Az a legfontosabb, hogy legyen benne egy mélyről jövő, elemi alkotásvágy, és hogy képes legyen mindig valami újat tanulni, felfedezni a világot. És igen, el is adom a képeimet, Szlovákiában és külföldön is akadnak vevőim.

Honnan jött az ötlet, hogy graffitit készíts az Európa Udvar egyik tűzfalára? Mit jelképez?
Valójában felkértek rá. Teljesen szabad kezet kaptam, az egyetlen feltétel az volt, hogy valamilyen módon kapcsolódjon a városhoz. Komárom történelméből, életteréből indultam ki. Az állatok ábrázolása mindig hálás feladat: az átlagos szemlélő számára is könnyen érthető szimbólum.
A graffiti valójában Komárom város és a hajógyár allegóriája. Az ábra alsó fele a múltat szimbolizálja. A Dunában élő halak, és a csónak az eleresztett horgonnyal az árvizet jelképezi. Az egészet fordított síkba helyeztem: ez a múlt. A tokhalak már nem szántják a víz színét, hanem kiugranak egy megfoghatatlan térbe.
Az iránytű a reményt jelképezi, hiszen iránytűvel a kézben az ember mindig tudja irányt, merre kell tartania, és sosem tér le a helyes útról.
A felső körben egy vitorláshajót láthatunk, amely határozottan, célratörően halad előre a jövő felé. A sirály a szabadság szimbóluma, és azoké az innen elköltözött embereké, akik jó hírét terjesztik a városnak más vidékeken, de mindig szívesen térnek haza.

Egy graffiti, Michal alkotása
Egy graffiti, Michal alkotása

Meddig tartott, míg elkészültél vele?
Mivel festékszóró szprét használok, nagyon gyorsan tudok haladni. Az egész nem tartott tovább öt napnál.

Találhatunk még graffitiket is a városban, amelyeket Te készítettél?
Dél-Komáromban a Rehab söröző kapujára készítettem egyet, aztán egyet az árvízvédelmi falra, aztán tavaly egyet, meg tavalyelőtt… Szóval eszembe jut néhány…

Milyen terveid vannak a jövőre nézve? 
Szeretnék eljutni néhány nemzetközi graffiti és streetart fesztiválra. Több meghívást kaptam hazai és németországi rendezvényekre is. Június végétől őszig pedig három kiállításom lesz, az egyik ezek közül Ausztriában, két önálló pedig Csehországban. Szóval ez az év elég színesnek ígérkezik…

Fordította: HDA

8da6228a-f238-4b8d-8ee8-722e9d32683d c33a3bfe-1d6f-4704-9c33-67e0b012d30b