Kultúra 2016. 12. 19.

Újabb szoborral gazdagodott az Európa udvar

Újabb szobrot avattak fel az Európa udvarban pénteken, december 16-án. A gróf Battyányi Lajost ábrázoló mű Benedek György szobrászművész munkája, a talapzatot Litomericzky Nándor építész tervezte. Az első felelős magyar kormány miniszterelnökét ábrázoló alkotás immár az udvar 19. szobra, a Palatinus Polgári Társulás állíttatta. A szobrot dr. Molnár Attila Dél-Komárom, és Stubendek László Észak-Komárom polgármestere leplezte le.

A Palatinus Polgári Társulás 20 évvel ezelőtt, Kós Károly építész születésének évfordulóján, 1996. december 16-án alakult azzal a céllal, hogy ápolja a város kulturális örökségét. A millenniumi ünnepekre elkészült az Európa udvar és szoborpark, ahol azóta a magyar történelem meghatározó alakjait helyezték el.

– Batthyány Lajos komoly, zárkózott jellem volt, vitakészsége és felfogóképessége ugyanakkor zseniális. Neki köszönhető a honvédelem megszervezése és a jobbágyfelszabadítás kihirdetése. Nézetei, elvei Kossuthhoz kötötték, néha még nála is markánsabb, radikálisabb mondanivalót fogalmazott meg. Többször hangoztatta, hogy családja ősibb a Habsburgokénál, így sorsa megpecsételődött – mondta a szoboravatáson Prókai Gábor művészettörténész.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után az első felelős kormány miniszterelnökét felségárulással vádolták, majd kötél általi halálra ítélték. A végrehajtás előtti éjszakán öngyilkosságot kísérelt meg, ami nem járt sikerrel, így végül agyonlőtték.

Forrás: Komarom.hu

2