Város 2017. 06. 21.

Elkerülő út: két rossz döntés közül választhatunk?

Most már biztos, hogy az új Duna-híd építése „holnap” megkezdődik, pár héten belül megindulnak a munkálatok. A kivitelező neve is ismert: a közbeszerzést a Hídépítő Zrt. valamint a Mészáros és Mészáros Kft. alkotta H-M DUNAHÍD Konzorcium nyerte meg.

Már csak az a kérdés, a mi oldalunkon hogyan csatlakozzanak hozzá az utak, úgy, hogy városunkat elkerüljék – lévén éppen ez lenne a cél. De úgy tűnik, a kérdés korántsincs megoldva. Miközben a magyar oldalon már el is készült a Dél-Komáromot elkerülő út, illetve a híd csatlakoztatása az M1-es autópályára (jóval egyszerűbb helyzetet kellett megoldaniuk), addig nálunk mostanában kapott nagyobb figyelmet az az elképzelés, miszerint a bekötő út városunk rekreációs övezetén, a Holt-Vágon keresztül vezetne.

A terv cseppet sem új: 12 éve lapul a fiókokban. Ehhez képest csak most kezd beszédtémává válni – pedig ha előbb tudunk róla, nyilvánvalóan a legtöbb komáromi tiltakozni kezd. A Holt-Vágon keresztül vezető bekötő út ugyanis nemcsak hogy Komárom kedvenc pihenő helyét változtatná meg teljesen, hanem építése legalább kétszer annyiba kerülne, mint maga az új Duna-híd. Tudniillik nem csupán egy, a tó fölött átívelő hídról van szó, hanem egy bonyolult, több hídból álló szerkezetből, aminek át kell szelnie a Vág folyót is, a mellette található árterületettel együtt.

Ez a területrendezési terv 2005-ben született Bastrnák Tibor polgármestersége alatt, akkor dőlt el az is, hogy Komárom nyugati oldalán épül meg a híd. Szakértők alakították ki különféle tanulmányok alapján, a kérdést környezetvédelmi szempontból is vizsgálták. Jelenleg még csak az elkerülő út tervezésének kezdeti szakaszánál járunk, azonban ez az elképzelés lett a mérvadó a Szlovák Útkezelő Vállalat számára, valamint ez a változat került be a megyei és állami fejlesztési tervbe is. Innentől kezdve viszont nehéz visszafordítani a folyamatokat!

Tavaly év végén Komárom új városrendezési tervet készített. „Mind a város vezetése, mind a képviselők túlnyomó többsége azt szeretné elérni, hogy a Holt-Vágot megóvjuk, de most már figyelembe kell venni a korábban lefektetett terveket is, mivel több évvel csúszhat az építkezés – mondta el lapunknak Keszegh Béla alpolgármester. – A városrendezési tervben már készült egy alternatív útvonal is, ami jelentősen nagyobb ívben kerülné el a várost. Nehéz jó vonalat találni, mivel egy madárvédelmi zóna is van a közelben”.

A város vezetése már tárgyalt az illetékes szervekkel, a polgármester úr a közlekedési miniszterrel és a megyei szervekkel is egyeztetett „Gyakorlatilag azt a választ kaptuk, hogy vagy a Holt-Vág felé lesz az elkerülő út, vagy nem lesz, mivel bizonytalan idővel késhet a kivitelezés. Ha viszont nem lesz, elviselhetetlen lesz a forgalom Komáromban. Mi mindenesetre mindent megteszünk azért, hogy a Holt-Vágot megkímélő változat valósuljon meg.”

Ha a jelenlegi változat valósul meg, akkor is jó eséllyel az új híd megépítése után 4-5 évig várni kell még az elkerülő útra, így a nagyobb forgalom a várost terheli. Az egyes felmérések szerint Komáromban az egyik legnagyobb az áthaladó forgalom, meghaladja naponta a 21 ezer járművet, ami tovább növekedhet. A helyzet az, hogy nem arról van szó, hogy az elkerülő út tervezői és megvalósítói szőrös szívűek, vagy nem tudnak gondolkodni. A probléma ennél sokkal összetettebb: itt van ugye a már említett környezetvédelmi kérdés, másrészt a Holt-Vág-os verzió került bele az állami és a megyei területrendezési tervekbe, amelyen már nagyon nehéz változtatni. Harmadrészt pedig egyáltalán nem mindegy, mikorra készül el a bekötő út.

Éppen ezért június elején Bastrnák Tibor parlamenti képviselő (Híd), Milan Belica, a Nyitra megye elnöke, valamint Karol Borik, a Nyitrai Járási Hivatal igazgatója levélben fordult Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszterhez, amelyben arra kérték, gyorsítsa meg az elkerülő út előkészítését és megépítését. Ők mindenképpen az első variánst támogatják. „A megyei tervben szereplő nyomvonal gyakorlatilag az egyetlen, ami egy-két éven belül megvalósulhat. A másik nyomvonal szorgalmazása akár 10–15 évvel késleltethetné a folyamatot.” – mutatott rá a Bastrnák Tibor.

Bastrnák igyekezete egy szempontból érthető: ha a híd megépül – márpedig a tervek szerint 2020-ra elkészül –, és nem lesz hozzá bekötő út, a forgalom és a szmog elviselhetetlen lesz a városban. A Komáromon keresztülhaladó főutak már most túlterheltek.

Ugyanakkor a város lakossága részéről éles a tiltakozás: tudomásunk szerint egy helyi civil szervezet petíciót ír az ellen, hogy a Holt-Vág felett íveljen az elkerülő út. A petíciók terjesztése hamarosan megkezdődik.

Időközben felmerült egy harmadik lehetőség is, egyelőre csak ötlet szintjén. Nevezetesen a vasút jelenlegi vonalának fejlesztéséről van szó. A nagyobb teherforgalmat a hetényi állomás és Dél-Komárom közt a vasúton mozgatnák, ami tehermentesíthetné a várost az átmeneti időben. Ez első hallásra minden felmerülő kérdésre – szmog, utak túlterheltsége, útépítés anyagi vonzatai, megvalósítás ideje, környezetvédelem – a megfelelő választ adná. Sőt, egy komoly plusz is járna vele, valós fejlesztésre kerülne sor a vasúti közlekedésben. Ennek megvalósításához azonban újabb tanulmányokat kéne készíteni. Ha valóban életképes a terv, el kell fogadtatni az országos és megyei illetékes szervekkel, bele kell kerülnie az ő területfejlesztési terveikbe is.

Azt is tudni érdemes, hogy a városi testület csak olyan változatot fogadhat el, ami szerepel a megyei tervekben, másra nincs lehetőség. Így nem csupán a városi terveket kell változtatni, hanem először a magasabb rendű dokumentumokban elérni változást, ami jelentősen hosszabbítja a folyamatot. Idő, idő, idő. Vajon beleférünk az általa diktált keretbe, nem késünk el?

Csak talán nem most kellene elkezdeni vele foglalkozni. Talán nem ártott volna ezzel indítani az új híd történetét, még anno, tizenvalahány évvel ezelőtt. Először megépíteni az elkerülő utat, majd arra rákötni az új hidat, ahogy Dél-Komáromban tették. Persze mondhatják azt, hogy ez a nyomvonal már több mint egy évtizede ismert, azonban a nyilvánosság előtt mégsem kapott elég figyelmet. A rendezési terveket többször tárgyalták és elemezték, de mégsem tudatosították, hogy ez milyen problémákat okozhat.

Mindenesetre most városunk rendkívül nehéz helyzet előtt áll. Az országos és megyei szervek, az útépítő vállalattal együtt le akarják nyomni a torkunkon a holt-vágos verziót, egyébként az elkerülő út megépítése is dugába dőlhet. Mindenképpen erős, közös fellépésre van szükség, hogy a legelőnyösebb megoldás szülessen meg a város számára. Közben az idő vészesen fogy, és a tét nagy: elkerülő út nélkül az új híd könnyen nem megkönnyebbülés, hanem teher lesz a városnak.

Dráfi Anikó
Kezdőkép: Delta

 

Szólj hozzá!