Város 2017. 08. 23.

Elkezdődnek az új komáromi Duna-híd építkezési munkálatai

Mint az a sajtóban korábban már megjelent, elkezdődnek az új komáromi Duna-híd építkezési munkálatai. A keddi nap folyamán (augusztus 22.) a kivitelező magyarországi Hídépítő Zrt. és Mészáros és Mészáros Kft. képviselőit, Varga Balázs projektvezetőt és Téglás Zoltán mérnököt Stubendek László polgármester PhDr. Szabó Ingrid, a fejlesztési osztály vezetője társaságában fogadta a városi hivatalban.

A megbeszélésen elhangzott, hogy a munkaterület átadása-átvétele megtörtént, innentől a szakembereké a terület, s a lőszermentesítést és tereprendezést (fakivágást) követően immár kezdetét veszi az építmény fizikai kivitelezése is.

Varga Balázs elmondta, hogy szerződéses kötelezettségüket teljesítve egy lakossági fórum keretében igyekeznek a híddal, az építkezéssel s valamennyi ezzel kapcsolatos kérdéssel kapcsolatban a lakosság rendelkezésére állni. Ezzel kapcsolatban a város részéről Szabó Ingrid megjegyezte, hogy a városvezetés már kezdeményezte egy szakmai nap összehívását, melynek tárgya a Komáromot elkerülő út kérdése lesz.

Varga Balázs tájékoztatott, hogy várhatóan tavasszal, 5-10 konténer összekapcsolásával hoznak létre egy látogatóközpontot, ahol fényképek, térképek, grafikák és különféle videók által lehet majd a hídépítés folyamatát megtekinteni. Ugyancsak a közeljövőben egy elektronikus postafiókot is a lakosság rendelkezésére bocsátanak, amelyeken az esetleges észrevételek juttathatók el a kivitelezőkhöz.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az építkezés gördülékenyen menjen”- fogalmazott Stubendek László polgármester. „Ahogy az köztudomású, a Hídépítő Zrt. Magyarország és egyben a kelet-közép-európai régió egyik legnagyobb hídépítő-szakmai múlttal rendelkező vállalata, a nevükhöz olyan építmények is kapcsolódnak, mint a komárominál mintegy háromszor hosszabb Megyeri-híd, az ugyancsak impozáns Kőröshegyi völgyhíd, vagy éppen a Nyitrát átszelő autópályahíd. Komárom új büszkesége tehát a lehető legjobb kezekben van”.

Stubendek László ugyancsak kinyilvánította abbéli igényét, hogy az építkezésben minél több helyi alvállalkozó vehessen részt. Jelenleg is folynak ilyen jellegű tárgyalások, de ezzel kapcsolatos konkrét bejelentésekre csak a megállapodások aláírását követően kerülhet sor. A polgármester úr ígéretet tett egy szálláshelyekkel kapcsolatos lista összeállításáról is, hiszen lesz az építésnek olyan szakasza, mikor egyszerre száznál is többen dolgoznak majd a hídon.

Sajtóhír