Oktatás 2023. 11. 22.

Élménydús diáknap a Selye gimiben

Idén 2023. november 16-án a diáknap keretein belül került megrendezésre az elsősök avatási ceremóniája. Ezúttal a negyedikes szervezők az olimpiát választották a rendezvény tematikájául, és mint minden évben, ez alkalommal is a négy elsős osztály töltötte meg a Selye János Gimnázium udvarát kiegészülve a quinto és primo osztállyal. Lelkes éljenzéssel és az osztályuk mottóinak fáradhatatlan kántálásával, a témához híven a rájuk osztott kontinensek színeibe öltözve, és díszes, saját készítésű, álomszép zászlóikat lengetve vonultak fel, arcukon pedig megvillantak negyedikeseink elképesztően kreatív műalkotásai.

A harsány és dinamikus zsongás energikus éljenzéssel fűszerezve csak Andruskó igazgató úr drámai bejelentésének köszönhetően szakadt meg, majd némult el teljesen. Az igazgató úr ugyanis megkérte a diákokat, hogy fáradjanak vissza az iskola épületébe, mivel a rendezvény idén elmarad. A véresen komoly hangzású közleményre az elsősök nagy része tanácstalanul reagált, mindenki falfehér arccal meredt egymásra, zavart tekintetek cikáztak körbe, már-már majdnem csalódottan lógatták cifra zászlóikat, mikor egyszer csak vad, vijjogó szirénahang töltötte be a teret. Váratlanul megjelent a „rendőrség” és letartóztatta Andruskó igazgató urat. A diákok átvették az irányítást, a csapatok a negyedikesek kíséretében folytatva üdvrivalgásukat és mottóik torkuk szakadtákból való ismételgetését megindultak a sportcsarnok felé, megtöltve a Klapka teret, ahol városunk polgármestere, Keszegh Béla köszöntötte a diákokat.

A vad, életteli hangulat azonban a sportcsarnokba érve csúcsosodott csak ki igazán, ahol kezdetét vette a programdús eseménycsokor. A vetélkedés pörgős kvízkérdésekkel indult, és szórakoztató feladatokkal folytatódott, többek között veszélyes akadálypályák abszolválásával, Google fordítós zenefelismeréssel, beugróval és további jól kitalált pontszerzési lehetőségekkel, ugyanis a gimnazisták szinte kizárólag nyerni és versenyezni szeretnek. A programcsokor részeként került bemutatásra minden osztály egyéni táncműsora és a saját maguk által írt rapszövegük előadása. Természetesen más évfolyamok is aktivizálhatták magukat, bekapcsolódhattak például a sütivásárba, és finomabbnál finomabb ínyencségekkel kényeztethették a társaikat. Az elsősök figyelemfelkeltő és egyben vitathatatlanul bravúros műsorai és a feladatokban való kétségkívül lélegzetelállító teljesítményük bizonyára a negyedikes zsűritagok számára nagy fejtörést okozott. Végül az első helyen az 1.A és a primo végzett, másodikon az V.N osztály, harmadikon az 1.D osztálya, negyediken az 1.B és az ötödiken az 1.C. Első helyezettjeink olimpiai díszítésű tortával és egy fénylő kupával gazdagodtak, de persze hangsúlyoznom kell, hogy tulajdonképpen mindenki nyertes, hisz a rendezvény fő célja a csapatépítés és az egymás közti összhang kialakítása volt.

A díjátadót követte a tanár–diák foci mérkőzés, mely előtt megtekinthettünk egy negyedikes fiú által készített szórakoztató kis videót, melyben az „utca embereit “ kérdezgette az olimpiáról. A videóban meglepetésünkre számos diák mellett mindenki kedvenc gondnoka, Laci bá’ is szerepet kapott. A videó után pedig hatalmas szurkolói táborrá alakult a diákokból álló nézőtér, és mindenki örömteli izgalommal követte a tanárok és diákok összecsapását. A szurkolás nehéz helyzet elé állított bennünket, hiszen nyilván negyedikes diáktársainkat illette volna részünkről minden buzdító gesztus, na de ki merne nem szurkolni „véreskezű” tanárainknak, akik között ezúttal még a legsportosabb kollégiumi nevelő úr is felbukkant? Bárhogy is igyekeztek a tanárok, idén is a diákcsapat szerezte meg a győzelmet: 5:4-re arattak diadalt tanáraink felett.

Minden negyedikes szervezőnek, jelenlévő, illetve bekapcsolódó tanárnak, a sütik készítőinek, az aktívan készülő első évfolyamnak és persze az iskola igazgatóságának szeretnék köszönetet mondani mindannyiunk nevében, amiért lehetővé tették elsőseink számára ezt a meghatározó eseményt, amely nemcsak őket, hanem az általuk szórakoztatott iskola diákságát is egy újabb élménnyel tette gazdagabbá! Az új osztályok immár egy remek kollektíva teljes értékű tagjaivá váltak.

Csehy Flóra II.C