Kultúra 2023. 02. 22.

Első alkalommal rendez Kisebbségi Színházi Fesztivált a Komáromi Jókai Színház

Hetvenkedő, jubileumi évaduk egyik kiemelt eseményeként március végén kisebbségi színházakat, társulatokat látnak vendégül a Komáromi Jókai Színházban. Határon innenről és határon túlról 7 produkció érkezik a március végén zajló I. Kisebbségi Színházi Fesztiválra (plusz egy koprodukciós saját munkát is bemutatnak).

„A múltbeli traumák feldolgozása; a speciális szociokulturális közeg élményanyaga; viszonyunk a „nagy” közösséggel, amelynek a peremére férünk oda – minden előadás más és más optikát kínál a kisebbségi létformáknak, egyben a kisebbségi színházak lehetségesküldetéseinek a mérlegeléséhez – olvasható a színház FB-oldalán.

A nyitónapon, március 26-án (vasárnap) a Komáromi Jókai Színház és a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Egyetem közös előadását, Georg Büchner Woyzeck című drámáját láthatják Béres Attila rendezésében.

Március 27-én (hétfő) szakmai konferencia zajlik a Tiszti Pavilonban, 19:00 órától pedig az Ifjú Szivek Táncszínház Hontalanítás című formateremtő előadását nézhetik meg a nagyszínpadon.

Március 28-án (kedd) az eperjesi Alexander Duchnovič Színház érkezik Leonyid Andrejev Szeresd felebarátodat (Láska k blížnemu) című szatírájával, a Benkő Géza Stúdiószínpadon 16 órakor kezdődik az előadás. Este 19 órától a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház foglalja el a nagyszínpadot: a hazáját elhagyni kényszerült beregszászi társulat előadásában Petőfi falusi eposza, A helység kalapácsa látható.

Március 29-én (szerda) a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház – Tompa Miklós Társulat Bódi Attila Lázadni veletek akartam című kortárs drámáját hozza el Komáromba: a történet a Ceaușescu-diktatúra utolsó heteiben játszódik, a sötét és reménytelen időszakot kamaszhősei szemén keresztül mutatja meg nekünk a szerző (Benkő Géza Stúdiószínpad, 19.00).

Március 30-án (csütörtök) az Egressy Béni Városi Művelődési Központban 17 órától látható a Szívhangok Társulat Megeshetne másképp… című előadása, amely a szociodráma és a dokumentarista színház eszközeivel elsősorban arról mesél, milyenma roma nőként gyereket szülni Magyarországon.
Este nyolctól a kassai Thália Színházat látjuk vendégül a Komáromi Jókai Színházban: a Szentivánéji álom a nagyszínpadon tekinthető meg.

A kisebbségi színházi szemlét március 31-én a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata zárja a Banović Strahinja/Bánovity Sztrahinya című kétnyelvű előadással (nagyszínpad, 19 óra).

Az előadások után beszélgetésre várjuk a nézőket az alkotókkal.”

Jegyár: 10 €/előadás

Jegyet válthatnak személyesen a színház pénztárában, vagy foglalhatnak e-mailben: tiket@jokai.sk, berlet.jokai@gmail.com és telefonon: +421 35 7908 112, +421 35 7908 113. Online jegyvásárlási lehetőség: https://jokai.interticket.sk/