Város Dél-komárom 2018. 06. 05.

Emlékharangot szenteltek Dél-Komáromban

Az első világháború lezárásának 100., valamint a trianoni békediktátum aláírásának 98. évfordulója alkalmából emlékharangot állíttatott a dél-komáromi önkormányzat, az Erzsébet-híd déli hídfőjénél, a Sport utca sarkán. Az avatáson Stubendek László észak-komáromi, és dr. Molnár Attila dél-komáromi polgármesterek a nemzeti összetartozás szép gesztusaként együttesen kongatták meg az emlékharangot.

Az eseményen beszédet mondott Koltay Gábor filmrendező, Dél-Komárom díszpolgára, aki hangsúlyozta: a történelmen, a régmúlt eseményein már nem változtathatunk, de tanulnunk kell Trianonból. Meg kell tanulnunk, hogy csak összefogva, egymást segítve lehet a Kárpát-medencében közös magyar jövő építeni. Ennek a határokon átívelő összefogásnak pedig Észak- és Dél-Komárom Európa számára is követendő példája.

A harangszentelést megelőzően az észak-komáromi Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás, a Te Ügyed Kör Polgári Társulás és a dél-komáromi Endresz Csoport tartott közös megemlékezést a református templomban, ahol felszólalt Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke is.

Az észak-komáromi Trianon emlékműnél Vidnyánszky Attila, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező mondott beszédet, amelyet követően a megemlékezők fáklyás felvonulás keretében haladtak át Dél-Komáromba, ahol a Turul emlékműnél Tóth Tibor, Jászai Mari-díjas színművész, a Komáromi Jókai Színház igazgatója szólt az egybegyűltekhez.