Kultúra 2017. 09. 29.

Emléktáblát avattak a Dél-Komáromban szolgált lelkészek tiszteletére

A Kecskés László Polgári Társulás emléktáblát avatott a református templomban a reformáció 500. évfordulójának és a Komáromban szolgált lelkészek emlékére. Az ünnepi istentiszteleten jelen volt Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, és dr. Molnár Attila polgármester is.

A szeptember 23-ai istentiszteleten Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén egyház püspöke hirdetett igét, majd Czunyiné dr. Bertalan Judit mondott ünnepi beszédet.

– A reformáció öröksége, hogy Luther visszanyúlt a tiszta forráshoz, és önmagán kezdve a változást, képes volt megváltoztatni a világot. Ezt látjuk ma Európa kultúráján, gazdaságán, történelmén. Hite, ereje és bátorsága volt szembenézni azzal, amit fel kellett hagyni – hangzottak az országgyűlési képviselő szavai.

Máté László református esperes-lelkipásztor arról szólt, hogy nem erőltetett két emléktábla együttes felavatása, erre pedig az efezusiakhoz írott levelekből hozott példát.

– A komáromi lelkipásztorok az apostolok és a próféták útmutatása alapján végezték közöttünk az igehirdetés szolgálatát – emelte ki Máté László.

A komáromi lelkészek név szerint: Németh István, Antal Géza, Sári Imre, Trombitás Dezső, Gyulai Imre voltak, hozzátartozóik is részt vettek az emléktábla avatáson.

A jelenlévők végül a Komáromi Kamarazenekar koncertjét hallgathatták meg, Medveczky Szabolcs vezényletével.