Kultúra 2017. 04. 21.

Eredményes az új módszer a Fesztyben

A komplex instrukciós program bevezetésére két évvel ezelőtt került sor a Feszty Árpád Általános Iskolában. A külföldi mintát alapul vevő projektet a helyi Rotary Club támogatta. A tanórák 15 %-át az új módszerrel oktatják az iskolában, ahová kéthavonta a program mentorai is ellátogatnak. 

A program lényege, hogy a tanulók kis csoportokba rendeződve oldják meg a feladatokat. Mindenkinek megvan a szerepe, így a csoportban helyet kap a kistanár, az írnok vagy az eszközfelelős. A gyerekek nem a helyükön ülnek, és sokat kell beszélgetniük a feladatok megoldása érdekében. A tanár alapos felkészültséggel irányítja az osztályt és a csoportokat, így mindenkire jut idő. A bemutatott teljesítmény pedig meghaladja a megszokott tanítási formában tapasztaltakat.

A KIP sok változást eredményezett az intézmény életében, többek közt csendesebbé vált a közösség, csökkent a hiányzások száma, a tanulók pedig elfogadóbbak és együttműködőbbek lettek. A KIP májusban zárul, a program azonban lehetőséget nyújt utánkövetésre is.

Kép: illusztrációs felvétel