Kultúra 2017. 05. 17.

Eredményesen zárult a KIP-program a Fesztyben

A komáromi Rotary Clubnak köszönhetően a 2016/17-es tanévben a Feszty Árpád Általános Iskolában bevezették a komplex instrukciós programot (KIP). A 20 millió forintos projekt célja az volt, hogy a diákok státuszkezelése erősödjön, elfogadóbbá, megértőbbé váljanak. A próbaév ugyan véget ért, de a folytatásra fennáll még a lehetőség.

A komplex instrukciós program olyan kooperatív tanulási eljárás, amely a különböző társadalmi helyzetű, képességű és teljesítményű gyerekek együttes nevelését célozza. A módszert San Franciscó-i egyetemen dolgozták ki és jelenleg körülbelül 70 magyar intézményben alkalmazzák. A komáromi Rotary Club 20 milliós pályázati támogatásának köszönhetően a Fesztyben 2015-ben egy kétéves KIP-es projekt vette kezdetét, aminek első részeként az 52 fős tantestület képzésekre járt, majd a 2016/17-es tanévben az órák 10-15 százalékát már ezzel a módszerrel oktatták.

– A program elsősorban a tananyag összegzésére alkalmas, de az új ismeret átadása is megvalósítható általa. A gyerekek kis csoportokban dolgoznak, ahol különböző feladatköröket látnak el. Lehetnek kistanárok, beszámolók, eszközfelelősök. Ezek a szerepek rotálódnak, tehát aki az egyik órán eszközfelelős volt, az a következőn kistanár lett. A KIP a képességeket, a készségeket fejleszti, a tanulók státuszkezelést tanulnak, elfogadóbbá, megértőbbé válnak- magyarázta a Feszty Árpád Általános Iskola igazgatónője, Kiss Mária.

A projekt a tanárok és a szülők szerint is elérte célját, hiszen a 600 gyereket számláló iskolában egy év alatt látványosan csökkent az agresszió. A KIP iránt több határon túli magyar iskola érdeklődik, így a Rotary újfent pályázott. A módszert egy észak-komáromi, egy ógyallai és egy királyhelmeci iskolában is bevezetik próbajelleggel. Emellett a Feszty pedagógusainak továbbra is lehetőségük lesz arra, hogy az órák 10-15 százalékában a jövőben alkalmazzák a KIP-et.

Fotó: illusztráció