Régió 2019. 02. 06.

Érsek: Egy héten belül lehet megoldás a Pozsony-Komárom vonal zsúfoltságára

A következő egy héten belül meglehet a megoldás a Pozsony-Komárom vonal zsúfoltságának problémájára, legalábbis Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter szerint. Tájékoztatása alapján jelenleg a RegioJet társaság ajánlatát elemzik. 

Érsek közölte, a közlekedésügyi minisztérium kedden megkapta a RegioJet ajánlatát, melyet most vizsgálnak. „Ez most egy mindennapos téma, hogy hogyan tudnánk növelni a kapacitásunkat azoknál a vonatoknál, amik Dunaszerdahely és Pozsony között haladnak. Ez ugyanis nagy gondot okoz az utasok számára” – mondta Érsek, majd kitért arra, hogy a RegioJet képviselőivel személyesen is szeretne találkozni a közeljövőben.

A szlovák Közlekedésügyi és Építésügyi Minisztérium emeletes vagonokkal szeretné megoldani a Pozsony-Komárom vonal zsúfoltságát. A minisztérium szerint ez több tíz új ülőhelyet biztosítana az utasok számára. Emellett biztosítottak arról, hogy segítőkészek lesznek és készek felgyorsítani a vonatokhoz szükséges engedélyek jóváhagyási folyamatát annak érdekében, hogy a vagonok már a következő hetekben rendelkezésre állhassanak.

A RegioJet szóvivője, Aleš Ondrůj szerint a társaságuk tárgyalásokat folytat a Közlekedésügyi és Építésügyi Minisztériummal az említett vonalon közlekedő vonatok kapacitásának növeléséről. Tájékoztatása szerint több lehetőségről is folyik a diskurzus, melyek közül csak az egyik az emeletes vagonok indítása.

Az elmúlt öt évben szinte megkétszereződött a Pozsony-Komárom között közlekedő utasok száma. A minisztérium szerint a vonalon a fő gondot az egyvágányú pálya jelenti, és, hogy a járatok sűrűsége miatt jelenleg nem megoldható újabb járatok beiktatása.

(tasr)