Régió 2022. 08. 24.

A cseh Leo Express szállítja majd az utasokat a Komárom – Pozsony vasútvonalon

A közlekedési minisztérium a cseh Leo Expresst találta a legjobbnak arra, hogy egészen 2023-ig üzemeltesse a Komárom-Dunaszerdahely-Pozsony vasútvonalat. Az új vonatok már decemberben elkezdhetik a személyszállítást – ez azonban még nem biztos. A cégnek legkésőbb 2023 december 10-én kell megkezdenie a munkát.

„Az eredményről az ár mellett a minőségi kritériumok döntöttek, mint az ülőhelyek száma, a klimatizált vagonok, a színvonalas mosdók vagy az alacsony padlószint. Bízom benne, hogy az új szolgáltatóval elégedettek lesznek az utasok” – jelentette ki Andrej Doležal (Sme rodina), közlekedési miniszter.

A vállalat száz férőhelyes kapacitással számol, csúcsidőben pedig akár négyszáz férőhelyes összeköttetések is létrejöhetnének.

A vonal üzemeltetése iránt 7 cég érdeklődött, de pályázatot csak hárman nyújtottak be, a Leo express mellett a Szlovák Vasúttársaság és a Yosaria Trains. Az üzemeltetést a nyertesnek 2023. december 10-én kell megkezdenie, de a minisztérium szerint akár egy évvel korábban, vagyis már 2022. december 11-étől átvehetné a vonalat. A kezdés pontos dátumáról még tárgyalhatnak.

A Komárom–Pozsony vonalon 2011 és 2020 között a RegioJet közlekedett, az elmúlt két évben az állami tulajdonban lévő Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) vonataival utazhattak az ingázók.

Nézze meg, a Leo Express Csehországban milyen vonatokkal szállítja az utasokat. Várhatóan nálunk is ilyen járművek közlekednek majd:

Forrás: Denník N / Paraméter / Új Szó
Fotó: Leo Express