Kultúra 2017. 12. 13.

Esszéírói és előadói tehetségükkel bizonyítottak a Selye János Gimnázium diákjai

November 24-én, Pozsony városa adott otthont a XIII. Országos Esszéíró Verseny ünnepélyes kiértékelésének. A Pozsonyi Magyar Intézetben megrendezett díjátadóra a Selye János Gimnázium 2. évfolyamos diákja, Oros Boglárka Sára is meghívást kapott.

„A szó: Izzó parázsa igaznak, szépnek. Vagy meggyújtod másoknak tűznek, fénynek vagy önlelkednek, meghal s megemészt.” (Kulcsár Tibor)

Az esszéíróverseny célja a szlovákiai magyar fiatalok kulturális életének, környezetének, gondolkodásának a föltérképezése. A további cél, hogy a fiatalok kritikusan szemléljék a virtuális világban keringő, őket gyakran manipulálni akaró információkat, valamint tudatosítsák az önkéntes munkában rejlő lehetőségeket.

Oros Boglárka Sára a reformáció elindulásának 500. éve kapcsán írta meg esszéjét, és olyan kérdésköröket boncolgatott, mint például magának a reformáció folyamatának értékei, a vallási közösségekhez való tartozás fontossága. Mit jelent a hit az itt élő magyarok számára? Egyáltalán szükségünk van-e a hitre? Elgondolkodtató kérdések ezek – Bogi saját családja körében megélt élményeinek hatására választotta ezt a témát. Igényesen felépített munkája, Hitről hitre címmel kivívta a zsűri elismerését, kategóriájának győztese lett.

Oros Boglárka Sára

Az esszéíró versennyel egy időben zajlott a Kulcsár Tibor vers- és prózamondó verseny országos döntője, szintén az intézet falai közt. Kategóriánként „szólaltak meg” a szlovákiai magyar irodalom alkotásai, többek közt a jubiláló szlovákiai magyar írók, költők versei, prózái. A Selye János Gimnáziumot Bangha Roland, Vince Erzsébet Melinda és Králik Máté képviselték, utóbbi az 50 éves jubiláló költő, Győry Attila Lázadás című versével kategóriájában az 1. helyet szerezte meg.

Králik Máté

A Selye János Gimnázium diákjai ismét bizonyítottak a fővárosban, előadói, esszéírói tehetségükkel, s mindezt országos szinten. Gratulálunk!

(Dr. Farkas Adrianna, a Selye János Gimnázium magyar tanára)