Régió 2017. 05. 25.

Évzárót tartott a Kincset ér! program

2010-ben indította el a dél-komáromi önkormányzat a Kincset ér komplex egészségügyi prevenciós programot, amibe a nagycsoportos óvodásoktól kezdve az általános iskolásokon át a végzős középiskolásokig évente több száz gyermeket tudnak bevonni. Szeptembertől májusig 60 szakember dolgozik azon, hogy a fiatalokhoz minél szélesebb körű tájékoztatás jusson el a megelőzés fontosságáról.

– A programot kétévente kell akkreditálni, most érkeztünk el a harmadik akkreditációs időszakhoz. A program sikerén rendőrök, védőnők, iskola- és háziorvosok dolgoznak. Az önkormányzat a megvalósításra éves szinten 1 millió forintot fordít. A Kincset ér programba nagycsoportos óvodásként kerülnek be a gyerekek és végzős középiskolásként lépnek ki. Az évek során szó esik a helyes táplálkozásról, a rendszeres testmozgásról, a személyes higiéniáról, a biztonságos közlekedésről, a drogfogyasztás veszélyeiről, a környezettudatos életmódról és a megfelelő közlekedésről egyaránt – tudtuk meg dr. Kreft-Horváth Lorán egészségügyért felelős alpolgármestertől.

A program sikerét évente kétszer kérdőívek segítségével mérik, a visszajelzések pedig egyértelműen pozitívak. A Kincset ér program iránt más települések is érdeklődtek, így Komárom konzorciumban pályázott. Pozitív elbírálás esetén számos új elemmel bővülhet az így is sokrétű egészségmegőrző program.

Szólj hozzá!