Város 2015. 09. 03.

Ezeket a borokat kóstolhatod az idei borkorzón

A 8. Komáromi Borkorzón 9 környékbeli borász társulás termékeit kóstolhatjuk meg, plusz egy magyarországi, szekszárdi régióból két vendégét. Cikkünkben röviden bemutatjuk az egyes pincészeteket.

VENDÉGRÉGIÓ – SZEKSZÁRD
A szekszárdi szőlő- és borkultúra gyökerei egészen a római időkig vezethetők vissza. Az itteni borkultúra szerencsére azonban túlmutat a régmúlt emlékein, hiszen komoly fejlődést produkált az utóbbi években. Egyre nő azon pincészeteknek a száma, amelyek versenyképes borokat palackoznak. Elsősorban a szekszárdi vörösborok válnak ismertebbé, Magyarország határain túl is. Aranyérmek, rangos elismerések tucatjait gyűjtik be az itteni borászok, de talán ennél is fontosabb a borkedvelők elismerése – ezt jelzi az idelátogató borturisták számának növekedése is.
A mintegy kétezerkétszáz hektáron elterülő ültetvényeket szelíd dombvonulatok, fennsíkok, völgykatlanok teszik változatossá. A szekszárdi dűlők és völgyek jelentőségét a mikroklíma adja – védett a különböző éghajlati hatások ellen. A napsütéses órák száma 2050-2100 óra.

TAKLER BORBIRTOK
A család az 1700-as évek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. Az évszázadok viszontagságai után, a jelenlegi vállalkozást 1987-től folyamatosan építik, fejlesztik. Pincészetünket hárman irányítják (Takler Ferenc és két fia, ifjabb Ferenc és András). Jelenleg 70 hektáron gazdálkodnak. Pincészetük kínálatában a világfajták borai, vagyis a Merlot, Cabernet franc és Sauvignon mellett kiemelt hangsúlyt kapnak a tájjelegű vörösborok, a Kadarka, a Kékfrankos, valamint az előbb említett fajták házasításával készített Szekszárdi bikavér. Emellett Rosé-t, valamint déli stílusú fehérborokat is készítenek. Borászati hitvallásuknak megfelelően sötét, testes, érett tanninokban gazdag, de bársonyosan lágy, egyedi ízvilágú borokat készítenek a vidékre jellemző fűszerességgel, zamatgazdagsággal.
http://www.takler.com/

Takler borbirtok
Takler borbirtok


NÉMETH JÁNOS

Németh János a kiváló minőségű szőlőalapanyagot tekinti a legfontosabbnak a jó bor készítésénél. Különös figyelemmel kíséri nemcsak a saját ültetvényei fejlődését, hanem a más szőlészektől vásárolt szőlő megfelelő kezelését is. Szeretné megőrizni a hagyományos kézművességet mind a szőlőtermesztés, mind a borkészítés munkafolyamataiban. Egyedi ízvilágú, a Szekszárdi borvidékre jellemző gyümölcsös, fűszeres, de mégis testes, egyúttal elegáns vörösborok készítése foglalkoztatja. 2008-ban és 2011-ben elnyerte a Legeredményesebb Ifjú Borász címet a Szekszárdi hegyközségi borversenyen.
http://www.njp.hu/

Németh János
Németh János


KÖRNYÉKBELI BORÁSZOK
BOTT FRIGYES (Muzsla)
Közel tíz hektár szőlőterületet művelnek a Garam-mentén, 250 méter tengerszint feletti
magasságban. Ez a történelmi borvidék a Garam és a Duna által bezárt háromszög földrajzi
középpontjában található. Talaja vulkanikus alapú agyag, mészkőben és ásványokban gazdag.
A szőlőt alacsony kordonon, kis terheléssel művelik, boraikat pedig hagyományos módon,
fahordókban spontán erjesztik majd érlelik. Céljuk, hogy a helyi adottságokra alapozva, élménygazdag, elegáns borokat készítsenek.
Borfajtái: Rajnai rizling, Furmint, Hárslevelű, Sauvignon blanc, Zöld Veltelíni, Kadarka, Pinot noir, Kékfrankos. Díjazott, különleges boraik: Pannon Bormustra csúcsbor: Kékfrankos 2010, Vinculum 2009, Zöld Veltelini 2012, Vinculum 2011
http://www.bottfrigyes.sk/

Bott Frigyes
Bott Frigyes


HENGERICS PÉTER (Kővágó)

Borászata Ógyallától 3 km-re, Kővágón található. Már a szülei és nagyszülei is ezen a területen gazdálkodtak. A 8 hektár szőlőterületet Hengerics Péter 1966-ban örökölte meg, ekkor kezdődött szőlész-borász pályafutása. Fontosnak tartja a kézi szüretelést és a gondos időzítést éppúgy, mint a szőlő feldolgozásánál a gyors és modern technológia használatát. Élesztőt nem használ, a borkészítés teljes folyamata kézzel történik. Célja, hogy az erre a területre jellemző hagyományos szőlőfajtákat – mint például az Olaszrizling vagy a Kékfrankos – újra a köztudatba hozza. A világfajták közül a Pinot noir-nak szentelnek nagyobb figyelmet.
http://www.hengerics.sk/

Hengerics


ZALABA PINCÉSZET (Muzsla)

Szőlőterületük mindössze 1 hektáros, amit így nagy odafigyeléssel gondoznak. Királyleánykát, Zöld veletlinit, Rajnai rizlinget, Szürkebarátot, Szent Lőrincet és Pinot noir-t termesztenek. A szőlőt kivétel nélkül teljes érésben vagy túlérésben szüretelik, annak érdekében, hogy minél magasabb minőségű borokat kapjanak. Nagyfokú terméskorlátozást alkalmaznak, tőkénként legfeljebb 1 kg szőlőt hagynak meg, egyes esetekben pedig csak fél kg-ot – nem a mennyiségre, sokkal inkább a minőségre törekednek. Enzimek, adalékanyagok és fajélesztők mellőzésével dolgoznak, évente mindössze 4500 palack bort hoznak forgalomba.
http://www.zalabawine.eu/

Zalaba pincészet
Zalaba pincészet


KASNYIK PINCÉSZET (Kürt)

A Kasnyik testvérek, Gábor és Tamás 2004 óta gazdálkodnak birtokukon. A családi vállalkozás Dél-Szlovákia legmelegebb és napfényben leggazdagabb részén, Kürt községhez tartozó, többnyire délnyugati fekvésű dombjain található. Kézműves boraik készítésekor alapvetően természetes élesztőkre hagyatkozva, mindennemű egyéb segédanyag igénybevétele nélkül, szigorú terméskorlátozás mellett, többségében fahordókban erjesztve és érlelve készítik boraikat.
Borfajtái: Chardonnay, Morva muskotály, Olaszrizling, Piros tramini, Rizlingszilváni (Müller Thurgau), Zöld veltelini, Alibernet, Kékfrankos, Kékoportó, Pinot noir, Zweigelt
http://www.kasnyikwine.sk/

A Kasnyik testvérek
A Kasnyik testvérek


AMICIUS PINCÉSZET (Bátorkeszi)

Az 2009-ben alakult Ing. Matušek Zoltán és Ing. Juhász Zoltán borászok egyesülésével. Jelenleg 0,5 hektáron gazdálkodnak, melyen a fehérszőlők közül rajnai rizling, olaszrizling, zöld veltelíni, fehér burgundi, királyleányka, Irsai Olivér és Devín terem. A szentlőrinci, kékfrankos, valamint a cabernet sauvignon szőlőfajtából Rozét is készítenek, a vörösek sorát pedig az Alibernet zárja. Specialitásuk a Zöld Veltelíni.
http://www.amicius.sk/

amicius
Amicius Pincészet

 

BORVIN (Bátorkeszi)
„A bor és a szőlő iránti szeretét nagyapámtól örököltem, akivel sok időt töltöttem kisgyerekként szőlőültetvényünkben Helemba községben, ahol 1 500 szőlőtőről gondoskodtunk.
Később beigazolódott, ez egy életen át tartó szerelem. Jelenleg saját, ill. felvásárolt szőlőből készítünk bort Bátorkeszin. Portfóliónkban megtalálhatók a klasszikus szőlőfajták, de az új nemesítések is. A jó mikroklímának köszönhetően minden évben beérett szőlőt szüretelünk, melynek köszönhetően minőségi bort tudunk előállítani.“
http://podunajskevina.sk/

DSC_0417

Borvin


CHÂTEAU RÚBAŇ (Fűr)

A mátyusföldi Château Rúbaň borászat a Kürti Borászati Körzetéhez tartozik. A borászat Fűr község peremén, parkerdővel övezett, 18. századi kastély mellett fekszik. A Château Rúbaň azon borászatok közé tartozik, amely a bort közvetlenül a borászat és annak közelében fekvő területeken megtermett szőlőből készíti. Így járulnak hozzá a régió borászati hagyományainak megőrzéséhez és továbbfejlesztéséhez. Kitűnő minőségűek a Zöldveltelini, a Devín, a Rajnai Rizling, a Szentlőrinci, az Alibernet boraik, az újabb borfajták közül pedig a Mília, Noria, illetve a Svojsen.
http://www.vinoruban.sk/

Ruban foto facebook
A Château Rúbaň egyik címkéje


GEORGINA CSALÁDI PINCÉSZET (Gúta)

Szőlőik a kürti területhez tartoznak, amelynek talaja agyagos, magas kalcium tartalmú. A talaj összetételének és a mikroklímának köszönhetően a kürti borok ásványosak és magas savtartalmúak. Boraikat modern, ill. hagyományos módszerrel készítik; tartályokban, vagy új fahordókban érlelődnek fajtától és évjárattól függően. Céljuk egyedi borok létrehozása adalékanyagok hozzáadása nélkül, amelyek visszatükrözik a terület terroir jellegét. További specialitásuk a különféle házi sajtok készítése.
Szőlőfajtáink: zöld veltelíni, olaszrizling, rajnai rizling, királyleányka, muskotály, chardonnay, kékfrankos, szentlőrinci, alibernet, merlot, dunaj
http://georginafarma.sk/

georgina, fotó fb
Georgina Családi Pincészet


HR WINERY (Köbölkút)

A borászat 1993-ban jött létre. Jelenleg 240 hektáron gazdálkodnak, főleg a déli lejtőkön. 24 szőlőfajtát termesztenek, de csak a legjobb minőségű szőlőt dolgozzák fel. A bor készítésénél a legmodernebb technológiákat használják, ötvözve a kézi terméskorlátozással és a gyors feldolgozással. Nagyrészt reduktív technológiával dolgoznak, de a vörösborok 1500 literes barikhordókban érlelődnek. Kínálatuk: Olaszrizling, Rajnai rizling, Savignon blanc, Chardonnay, Cabernet sauvignon, Kékfrankos, Alibernet, Svätovavrinecké, Dornfelder, Pinot noire
http://www.hrwinery.sk/

hr fotó www.hrwinery.sk
HR Winery

Videómeghívó a 8. Komáromi Borkorzóra – Videopozvánka na 8. Ko…Most hétvégén Észak-Komáromban :)Tento víkend v Komárne 🙂

Posted by Komáromi Borkorzó – Komárňanské Vínne Korzo on 2015. szeptember 3.

Szólj hozzá!