Kultúra 2018. 11. 05.

Ezekkel a programokkal várja idén az érdeklődőket a XII. Kari Napok a Tudomány Hetén

A Selye János Egyetem és a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata immár tizenkettedik alkalommal rendezi meg Kari Napok a Tudomány Hetén elnevezésű rendezvénysorozatát, melynek célja az érdeklődők számára a tudomány népszerűsítése, emellett pedig esti könnyed rendezvényeket is megvalósítanak a szervezők.

Hétfőn két tudományos előadással veszi kezdetét a Kari Napok, 9:40-től a robotikáról, míg 10:40-től az energia-minimalizációs módszerekről a képfeldolgozásban. Ezt két közéleti beszélgetés követi, bemutatkozik a már több mint egy éve működő Esterházy Akadémia, egy órától pedig három, a Selyén végzett tanár kerekasztala következik, tapasztalataikról, az elhelyezkedés nehézségeiről, és a tanári pályáról. Fél egytől eközben a Kárpát-medencei történeti családnévatlasz bemutatója veszi kezdetét. Kettőtől, illetve fél négytől az Egyetemi Könyvtárban az éppen szakdolgozatírással küzdő hallgatók kaphatnak segítséget aktuális problémáikhoz. Négy órától a Viking pubban a hagyományos tanár-diák beszélgetés következik, majd fél hattól a Révben az önkormányzati választások komáromi polgármester-jelöltjei feszülnek egymásnak egy vita keretein belül.

A keddi napot egy német konferencia, a Komorner Germanistentag 2.0 indítja, egyidőben a Rákócziak család- és rokonságtörténetét firtató szimpóziummal. Délután kettőkor a Konferencia-Központban a méltán népszerű Tibi atya megálmodója tart előadást a brandépítésről. Ezután hatkor a Tanárképző Kar tanár-diák estje következik, majd az estét a Művészetek éjszakája zárja a Pince klubban.

Az eddigi évekkel ellentétben idén szerdán kerül sor a hagyományos véradásra a Konferencia-Központban, ahol mind a hallgatók, mind az idelátogatók adhatnak vért, ezzel egyidőben a Projektpedagógiáról kezdődik előadás a Tanárképző Karon. 9:40-től a tőzsdei befektetésekről, majd tíztől a gyógyszerészetről és az angol mint idegennyelv oktatásáról hallhatnak előadást az érdeklődők. 10:50-től az aizáció, egy órakor az intelligens modellezés, míg kettőkor a tudomány természete kerül terítékre. A nehezebb témák után biliárdverseny következik a Szaturnusz bárban, nyolctól pedig a Játékok éjszakája kezdődik a Danubius kollégium nagytermében.

A csütörtök az egészség jegyében – ahogy az eddigi években is, úgy idén is ezen a napon rendezik meg a sportnapot, ezzel egyidőben pedig a szociológia vizsgálata következik szlovák-magyar kontextusban. 9:30-tól a Google roadshowja, míg tíztől az ugariti kultúra bemutatása következik. Tizenegytől a Magyar7 szerkesztősége mutatkozik be, ezzel egyidőben pedig a szervezők várlátogatásra invitálják az érdeklődőket a komáromi Erődben. Ugyanitt tizenegykor drónos röptetés, majd egy óra múlva a robotika labor bemutatója következik a Tiszti Pavilon épületében. A napot az Egyetemi Buli zárja a Pince klubban.

Pénteken az autonóm járművekről szóló előadást tekinthetnek meg az érdeklődők, fél órával később, tíztől pedig a magyar nyelv oktatási kérdéseivel foglalkozó szimpóziumot tartanak a Tanárképző Karon. A Kari Napokat délben istentisztelet zárja a Református Teológiai Karon.