Mix 2017. 10. 30.

Vasárnaptól ismét Kari Napok a Tudomány Hetén

Az idei évben is megrendezésre kerül, immár XI. alkalommal a Kari Napok a Tudomány Hetén elnevezésű rendezvénysorozat a Selye János Egyetem és a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata szervezésében. Ahogy az már eddig is megszokható volt, az előadások gerincét a Selye János Egyetem szervezeti egységei szervezik a Tudomány és Technika elnevezésű, szlovákiai tudománynépszerűsítő hetén belül, míg az esti, szabadabb programokat a Hallgatói Önkormányzat vállalta magára.

November 5-én, vasárnap egy felvezetővel indul a Kari Napok eseménye, este fél nyolctól ugyanis a Vissza a jövőbe című trilógia mind a három részét, egymás után vetítve tekinthetik meg az érdeklődők a Sirály kollégium ebédlőjében.

Hétfői nappal veszik kezdetét az előadások, sok szórakoztató programmal vegyítve. Reggel nyolctól indul a Kari Napok sportnapjának első felvonását képező asztalitenisz-bajnokság az Egyetemi Sportközpontban, majd ennek következő állomásaként az érdeklődők a helyes edzési módszerekről hallhatnak egy szemináriumot a Sportközpont Fitnesztermében. Szintén sport, ám leginkább a karrierépítést veszi célba Michaela Erősová előadása a Konferencia-Központ K1-es termében, aki már többször jeleskedett erőemelésben. Egy órától a Tudományos tudás természetéről hallhatnak az érdeklődők a Tanárképző Kar 404-es termében, majd ugyanitt következik a  szlovák tanszék előadása az 1917-es forradalom és az irodalom kapcsolatáról főképp J. Jesenský, illetve J. G. Tajovský tükrében. Ha Kari Napok, akkor Tanár-Diák est, így öt órától Nagy Ádámmal beszélgetnek a hallgatók a Sirály kollégium ebédlőjében.

 

Kedden véradással folytatódik a program a Konferencia-Központban reggel fél kilenctől, majd háromnegyed tíztől egy, a robotikát érintő előadást láthatnak az érdeklődők a Konferencia-Központ K1-es termében. Ezzel szinte párhuzamosan, tíz órától kezdődik a Bioaktív anyagok (fitokemikáliák) funkcionális jelentősége a kevésbé ismert mezőgazdasági termékekben című előadás a Gazdaságtudományi Kar 110-es termében. 11 órától aztán az e-shopon történő történő sikeres exportálásról, illetve az árösszehasonlítók marketingjéről hallhatnak az érdeklődők. Este aztán két Tanár-Diák est is megrendezésre kerül, a Gazdaságtudományi Kar hallgatói hat órától beszélgetnek a Viking pubban Gyurián Norberttel, míg a Református Teológiai Karról Szénási Lillát hallgathatja meg a nagyérdemű a Lux Pizzeriában, szintén hat órától. Nyolctól aztán a művészeté a főszerep: a hagyományokhoz híven megrendezésre kerül a Művészetek éjszakája a Pince klubban, ahol a hallgatók kiállíthatják bármely alkotásukat, legyen az fotó, festmény, rajz, vagy épp írás (illetve a lehetőségek tárháza végtelen), illetve több művész előadására is sor kerül, majd egy film vetítése zárja le a napot ugyanitt.

A szerdai napot az angol mint idegen nyelv oktatásának kihívásaival foglalkozó beszélgetés nyitja meg a Tanárképző Kar 201-es termében, majd az egyetemi sportközpontban egy önvédelemről szóló előadás következik tíz órától. Szintén ebben az idősávban kezdődik a Tanárképző Karon az Inkluzív iskola, inkluzív társadalom elnevezésű VI. Tudományos szimpózium. Ugyanezen a karon fél tizenkettőkor a Tanárképző Kar tudományos publikációi kerülnek terítékre, mely előadás vendége Bukovszky László, történész lesz. Négy órától aztán kezdődik az Egyetemi Sakkbajnokság a Danubius kollégium kistermében, majd hat órától a Pókerbajnokság, míg nyolc órától a Játékok éjszakája a Danubius kollégium nagytermében. Utóbbi lényege, hogy az idelátogatók társasozhatnak, vagy épp az itt megrendezett versenyeken is kipróbálhatják magukat – ahogy az előző években megszokhattuk.

(Leczo Bence)