Kultúra 2022. 10. 17.

Fehér lovon fekete – új szlovák film Mokos Attila főszereplésével a Tatra moziban

Fehér lovon fekete, azaz Čierne na bielom koni annak a filmnek a címe, melynek főszereplője a Komáromi Jókai Színház művésze, Mokos Attila. A kritikák alapján rendkívül szórakoztató, Rimaszombat és Losonc utcáin forgatott „romantikus gengszterfilmet” október 21-én (péntek) illetve 25-én (kedden) tekinthetjük meg a komáromi Tatra moziban.

A film írója, rendezője és producerje is Rasťo Boroš. A főszerepekben Milan Ondríkot, Mokos Attilát, Tomáš Mischurát, Rebeka Polákovát, Jana Kovalčikovát, Petr Vaněket és Tomáš Jeřábeket láthatjuk, de a filmben feltűnik az ismert magyarországi színész, Mucsi Zoltán is, illetve további két komáromi művész, Bandor Éva és a Culka Ottó is.

És egy kis ízelítő a filmről: „Két brünni nagymenő uzsorás érkezik Rimaszombatba, hogy ott „bizniszeljenek”, vagyis megnyissanak egy afféle fiktív bankfiókot – írja az Új Szó. – Szükségük van egy helyi strómanra, igyekeznek kiválasztani a legnagyobb idiótát, ami sikerül is nekik: Zsolti anélkül ír alá bármit, hogy előtte elolvasná. A terep azonban már fel van osztva, a helyi alvilág feje egy bizonyos Wámbéry Ármin, alias Lučáno (Mokos Attila), aki Bandy Koháry nevű jobbkezével együtt bizniszel Rimaszombatban, azaz uzsorakamatra kölcsönöz pénzt romáknak… Sok sok fordulat és kalamajka után a film végére sikerül visszaállítani a „világbékét.”