Kultúra 2017. 05. 05.

Fejlesztések az Ipariban

Közel 50 ezer eurós magyarországi támogatásból bővült a komáromi Ipari Szakközépiskola tanműhelyeinek és laboratóriumainak felszereltsége. Az iskola a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. „Külhoni magyar szakképzés támogatása“ elnevezésű 2016-os programjának keretében pályázott sikeresen.

„A magyarországi alapítványtól már tavalyelőtt, a ‘2015 – A külhoni magyar szakképzés éve’ tematikus program kapcsán is nyertünk támogatást, amely ugyancsak nagymértékben hozzájárult iskolánk műszaki korszerűsítéséhez. Akkor többek között CNC esztergagép, CNC ipari vezérlő, pneumatikus rendszer elemei, oszcilloszkópok, mérőműszerek, generátorok, tápforrások kerültek beszerzésre. Most, az újabb sikeres pályázatnak köszönhetően további modern berendezésekkel bővíthettük tanműhelyeink, laboratóriumaink felszereltségét” – mondta el kérdésünkre Vetter János, az Ipari igazgatója. A gépészeti szakon zajló oktatás színvonalát mostantól egy-egy univerzális  esztergagép, egy univerzális marógép, fűrészgép és PLC vezérlő segíti, míg az elektrotechnikai szakon 24″ monitorokat szereztek be, a számítógépes munkaállomásokat új processzorokkal szerelték fel és memóriabővítés is zajlott, érkezett egy NyÁK lap (alaplap) CNC maró, továbbá egy Robot Kit.

A komáromi Ipari Szakközépiskola a régió legrégebbi és egyik legnagyobb szakképző intézménye, a jelenlegi tanévben 20 osztályban 570 diák kezdte meg, illetve folytatta tanulmányait. „Három szakon képzünk szakembereket – gépészet, elektrotechnika, továbbá műszaki informatikai szolgáltatások a gépiparban. Mindhárom szakunk iránt nagy az érdeklődés mind az alapiskolák végzősei, mind a régió vállalatai, vállalkozásai részéről. Biztos vagyok benne, hogy a közelmúlt fejlesztései tovább növelik az Ipari vonz­erejét” – hangsúlyozta Vetter János igazgató.

(d)