Város 2019. 02. 14.

Felújítják az összes iskolakonyhát Komáromban

A város idei költségvetésében egy kiemelt tétel szerepel, a város iskolakonyháinak felújítása. Nem csak a jelentősen elhanyagolt állapotot számolják fel ezzel, de a kapacitásnövekedést is biztosítják, ami az ún. „ingyen ebéd” miatt vált szükségessé. A konyhák munkája közel 3500 gyereket és több száz felnőttet érint. 

Komárom 2019-es költségvetésében 300 ezer euró lett megjelölve a konyhák felújítására, de elképzelhető, hogy további összegek lesznek szükségesek.  A cél a teljes felújítás, ami érinti a vezetékeket, a csatornázást, a belső elrendezést és a konyhagépeket is. Az iskolakonyhák az elmúlt két évtizedben teljesen el voltak hanyagolva, sok esetben a közegészségügyi előírásoknak sem feleltek meg. Korábban a konyhákat közvetlen a városi hivatalhoz rendelték, ami nem bizonyult hatékony formának. A cél most a felújítást követően, hogy újra az iskolákhoz tartozzanak a konyhák, a közvetlen felügyelettel folyamatos legyen az állagmegőrzés és a minőség is javuljon.

„A konyhák már most is közel 3 ezer főre főznek, mivel az iskolásokon és az óvodásokon kívül a pedagógusok és nyugdíjasok is igénybe veszik a szolgáltatást. Az ingyen ebéd bevezetésével ezer ebéddel kell növelni a kapacitást, ami több átalakítást is igényel. A célunk, hogy ne csak a körülmények javuljanak, de a lehető legjobb minőségű ebédet kapják a komáromi gyerekek” – mondta el Keszegh Béla polgármester.

Jelenleg öt nagyobb konyha működik a városban és egy kisebb Őrsújfalun az óvodában. Az utóbbi a jövőben ebédkiadóvá alakulhat, a városban viszont hatra emelkedhet a konyhák száma, hogy biztosítani lehessen a megfelelő számú ebédet. Jelenleg öt alapiskolában van konyha, a Rozmaring utcai iskolában nem működik, de ki vannak alakítva az erre tervezett helyiségek.

„Már január eleje óta folyamatos az egyeztetés a konyhafőnökökkel, az intézmények vezetőivel, továbbá a közegészségügyi hivatallal. Januártól az óvodák végzőseinek, szeptembertől az iskolákban is megteremtjük az ingyen ebéd feltételeit. Ez a kapacitásbővítés egy jó alkalom, hogy végre rendbe tegyük az összes iskolakonyhát, amire most jelentős összeget költünk” – fogalmazott Ondrej Gajdáč alpolgármester, aki a folyamatot felügyeli. „Egy munkacsoportot hoztunk létre, amely összegzi az elvégzendő teendőket. A tervek szerint a munkálatok a nyári szünet idején valósulhatnak meg, amikor legkisebb fennakadást okoznak” – tette hozzá az alpolgármester.