Város 2016. 08. 24.

Emléktábla Ferenc József és Sissi házassági évfordulója alkalmából

Új leletre bukkantak az észak-komáromi Újvár területén, augusztus 8-án. Egy emléktáblára, amelyet Ferenc József és Sissi házassági évfordulója tiszteletére állítottak. Az emléktáblát Ozimy Andrej idegenvezető vette észre, miközben épp egy csoportot kísért.

Idegenvezetés közben figyeltem fel a volt kápolna bejárata fölött egy kidomborodó felületre – mondja Ozimy. – Az alsó részén már lepotyogott a vakolat, és kilátszódott alóla egy kőlap két legömbölyített sarka.” Az idegenvezető a „felfedezést” azonnal jelentette Gráfel Lajosnak, aki már sok éve foglalkozik a várral és az erődrendszerrel. A hírt ő is lelkesen fogadta, mivel a tábla létezéséről nem tudott, ezért elrendelte a tábla letisztítását.

Kaplnka-kasarní-v-NP.A táblát és a körülötte lévő falat néhány réteg ízléstelen, főként a szovjet katonák által rákent vörös festék takarta. Eltávolítása után egy nagyjából 120 × 75 cm nagyságú, gömbölyített sarkú, rózsaszín mészkőből faragott táblát találtak. A táblán ez a latin szöveg olvasható:

„DUM CONGRATULANTE TOTA MONARCHIA/ ANNIVERSARIA FAUSTI CONNUBU AUGUSTORUM/ FRANCISCI JOSEPHI IMP. ET AP. REGIS  CUM/ ELISABETHA REGINA ANTE QUINQUE LUSTRA  INITI/ SOLEMNITAS CELEBRARETUR PIA EMMI. CARD. JOANNIS/ SIMOR ARCHIEPISC. STRIGON. MUNIEICENTIA RESTAU/ RATA ET EXORNATA. MDCCCXXLIX VIII KALEND:MAJI“,

Tabula-pred,-pocas-a-po-ocisteníAmi magyarul a következőt jelenti: „Amikor az egész monarchia gratulált fenséges Ferenc József, császár és apostoli király, és Erzsébet királyné házasságának évfordulójának, amelybe öt évötöde léptek, ünnepélyes misét tartottak [ebben a] eminenciás bíboros Simor János esztergomi érsek áhítatos bőkezű jóvoltából felújított és feldíszített [kápolnában]. 1879, 8 nappal a májusi kalenda előtt (= április 24.)” (fordította Ozimy Andrej és PhDr. Alexandra Corbett Dekanová).

Frantisek Jozef a Sissi - SvadbaA tábla tehát I. Ferenc József és Erzsébet (Sissi) házasságának 25. évfordulójáról emlékezik meg, és a kápolna az esztergomi érseknek köszönhető felújításáról is beszél.

Egy jelentős műemlékről van szó, amelyről eddig nem tudtunk, és csak csekély adatunk van róla, ezért szükséges lesz a levéltári kutatás is. Szinte csoda, hogy ez és az összes többi emléktábla az Erődben fennmaradt, mivel a Csehszlovák állam megalakulása után nagyban távolították a monarchia szimbólumait és emlékeit,” fűzte hozzá Gráfel Lajos.

További emléktáblát a Ferdinánd és a Lipót kapun láthatunk (összesen négyet). Még ebben az évben restaurálni fogják az új erőd falán, a volt „orosz bérházaknál” található, 1808-ból származó táblát is.

Ján_Simor_János

Szólj hozzá!