Kultúra 2023. 12. 16.

Kodály emléktáblát lepleztek le az Európa-udvarban

A Concordia Vegyeskar kezdeményezésére Kodály Zoltán emléktábla került ki az erdélyi ház épületére. A szombati avatáson Kristóf Réka is énekelt, és Boráros Imre érdemes művész egy Weöres Sándor költeményt is felolvasott magáról, Kodály Zoltánról.

Pár tucat ember rótta le tiszteletét a híres zeneszerző, Kodály Zoltán emléke előtt, aki immáron Komáromban is kapott egy méltó jelképet. A Concordia vegyes kar adventről, újévről és a kerek erdőről több csodás szólamban is meghatóan énekelt.

Kristóf Réka A csitári hegyek alatt című népdallal zengte be az udvart. Boráros Imre Kossuth-díjas érdemes művész pedig a felolvasás után meghajolt a leleplezendő szobor felé is.

A járókelők is odakapták fejüket a felcsendülő dalok hallatán, a macskaköveken hangos rollerrobogással érkező kisfiú pedig az alkalomhoz illően felemelte járgányát.

Szalay Szilvia, a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társaságának elnöke ismertette Kodály életpályájának fontosabb szakaszait. A zeneszerző, tudós és nevelő ugyanis küldetésének tekintette, hogy magas művészeti tábort szerezzen belföldön, és minél több hívet hódítson meg a magyar művészek irányába külföldön.

A flamand, cseh és morva felmenőkkel is rendelkező Kodály az első komponálási próbálkozásait valószínűleg megsemmisítette. Önkéntesen megismételte a zeneakadámiát, közéleti feladatokat is ellátott a második világháború után Magyarország szellemi újjáépítésében, és a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli elnöke is volt.

„A régi dalok az én anyáim” – hangzott az egyik idézet Kodálytól, akinek édesapja hegedűművész, édesanyja pedig zongoraművész és énekes volt. „Életcélom, hogy a népem hangját hallhatóvá tegyem.” És úgyis lett. Számos remekmű köthető az egykor Galántán tanuló Kodályhoz, akinek zeneoktatási módszere az egész világon elismert.

Az eseményen Keszegh Béla polgármester is tiszteletét tette, aki a szobor leleplezésében is segített, bár a gumis lepel lerántása okozott némi nehézséget. A kuncogással nyugtázott malőr végül az énekkar egyik magas tagja által végeztetett be.

Az anyagi támogatók nélkül Darázs Rozália szobrász domborműve nem jöhetett volna létre. Így köszönet illeti a Bethlen Gábor Alapítványt, a CSEMADOK komáromi szervezetét, és további hozzájáruló családok közbenjárását.