Kultúra Dél-komárom 2019. 02. 08.

Filózz velük!

Cselekvőképesek, lokálpatrióták és fiatalok. Ezzel a három szóval jellemezhetnénk a FILO-t, azaz a dél-komáromi Fiatal Lokálpatrióták Egyesületét, mely egy éve található meg Dél-Komárom civil palettáján. Igaz, csak 2017-ben indult a baráti társaság – megszólítva a komáromi fiatalokat, hogy példamutató szerepvállalásukkal gyarapítsák, gazdagítsák Komáromot –, mégis számos közösségi akciót vállaltak már, és még többet terveznek a közeli és távoli jövőben.

A FILO újító szándékú közösség, amely arra vállalkozik, hogy izgalmas programokkal keltse fel az iskolások, középiskolások és fiatal felnőttek érdeklődését. Nem titkolt szándékuk, hogy gyarapítsák taglétszámukat, hogy egyre többen osztozzanak abban a szemléletben, amit képviselnek.

Az elmúlt esztendőben több alkalommal is megjelentek városi színekben: segítették a (Dél-)Komáromi Tám-Pont Családsegítő Intézményt, fát ültettek Szőnyben és szemétszedésben vettek részt Koppánymonostoron a környezettudatos magatartás példájaként, karitatív cselekvőképességüket a Hajléktalanszállón is megmutatták. A téli időszakban, karácsonyt megelőzően felajánlásokat is gyűjtöttek, majd jó szívvel adományoztak. Egyesületi munkájukat partnerségi együttműködésben gondolták el, olyan szervezetekkel keresve kapcsolatot, amelyek általános és középiskolák diákokat foglalkoztatnak, mondta el Proczeller Tamás egyesületi elnök.

A fiatalok aktivitására számítva gyermeknapon önálló FILO-napot terveznek, amikor még inkább számítanak majd Dél-Komárom iskolai közösségeire. Vajda Bence egyesületi tag elmondta, igyekeznek ráébreszteni a fiatalok közösségét arra, hogy a társadalmi szerepvállalás fontos, és egyáltalán nem ciki. Ez a generáció nélkülözhetetlen a társadalomban, újító ötleteik, széleskörű látásmódjuk és tettrekészségük  jól kiaknázható.

A FILO egyelőre csak puhatolózik. Kíváncsiságuk számos kérdést felvet. Például, hogy mi érdekli a komáromi fiatalokat, mit gondolnak saját szerepükről, jövőjükről, helyükről a társadalomban. Az egyik legfontosabb megfogalmazás részükről, hogy a célpontként kikiáltott fiatalság mit gondol Komáromról. A kérdések megválaszolására kulturális és sportalkalmak, kerekasztal beszélgetések szervezésében gondolkodnak, minden olyan (élő és virtuális) felületet megragadva, ahol fiatalokkal találkozhatnak.

Vajda Bence azt is elmondta: alapvető célkitűzésük, hogy Észak- és Dél-Komárom kapcsolatát is erősítsék azáltal, hogy felkeresik a Duna túloldalán működő, fiatalokat tömörítő szervezeteket, bázisokat. Helyben fontos célpont a DiViSz, vagyis a Diákönkormányzatok Városi Szövetsége, mellyel decemberben karácsonyi adományozó akciójukkal már tevékenykedtek közösen. Akciójukra sikerrel tekintenek, és ezt az eredményességet a jövőben is kiaknáznák a kettészakított, de összetartó város, Komárom érdekében.

A FILO hamarosan egy pályázattal rukkol elő. Törekvésük szerint egy Komáromról szóló kampányfilm elkészítésére buzdítják a fiatalokat, hogy az ő szemükkel láttassák a város nevezetességeit, sajátosságait. Tagtoborzásuk folyamatos. Olyan cselekvőképes fiatalokat várnak köreikbe, akik azonosulni tudnak a FILO elképzeléseivel, és ezáltal segítőkész hozzáállással segíteni tudják a szervezetet és azon keresztül a várost.

Megcélzott korosztályuk: a középiskolástól egészen a harmincas éveikben járó fiatal felnőttek. Proczeller Tamás és Vajda Bence is azt hangsúlyozták, Komáromban rengeteg jó képességű, példaként említhető, sikeres fiatal munkálkodik, akik – akár a FILO szervezett közösségében – képességeikkel gazdagítani tudják városunkat, Komáromot.

(hd/Komáromi Újság)