Oktatás 2024. 05. 29.

Fizikaszeminaristák a BME Oktatóreaktorában

Május 8-án, az államünnep ellenére a Selye János Gimnázium néhány végzőse útra kelt Budapest felé. Míg évfolyamtársaink az érettségire készültek, vagy éppen a másnapi szerenádra gyakoroltak, mi meglátogattuk a Budapesti Műszaki Egyetem tanreaktorát.

A körbevezetés előtt még volt időnk egy rövid sétára, megtekintettük az egyetem gyönyörű épületeit, melyek közül szokatlan alakjával kitűnt a reaktor épülete. Első pillantásra alacsonynak tűnhet a zöldesszürke, gömbsüveg alakú épület, de, mint később megtudtuk, az atomreaktor lényegi része a föld alatt található.

Belépéskor ismertették velünk a reaktor belsejében vonatkozó biztonsági szabályokat, majd védőöltözetet húztunk és sikeresen átjutottunk a biztonsági ellenőrzésen. Ennek része volt egy sugárzásmérő is, amelyen kifelé is át kellett mennünk, hogy biztosak lehessünk benne, nem kaptunk a minimálisnál nagyobb sugárzásdózist a benntartózkodásunk során.

A körbevezetés során megismerkedhettünk a reaktor felépítésével, működésével és az ott dolgozók munkájával. Bár a fizikaszemináriumok keretén belül, elméleti szinten foglalkoztunk ezekkel a dolgokkal, saját szemünkkel látni mégis egy újfajta élmény volt. Megfigyelhettük a Cserenkov-sugárzást is, vagyis a közegbeli fénysebességnél nagyobb sebességgel haladó részecske általi kibocsátott kékes fényjelenséget. A reaktor dolgozói azt is bemutatták nekünk, hogy mi történik, ha a reaktorban valamilyen hiba miatt vészleállásra kerül sor. Az egyik diáktársunk egy gombnyomással „elronthatta a reaktort”, így fültanúi lehettünk, ahogy a szabályozórudak belezuhannak a hasadóanyagba.

A tanreaktor fő feladata természetesen az oktatás és a kutatás. Ottjártunkkor is éppen tartózkodott ott egy külföldi csapat, akik méréseket végeztek. A reaktor nemcsak a BME, hanem más magyarországi és külföldi egyetemek hallgatói számára is nyitva áll, hiszen nincs minden egyetemen ilyen lehetőség.

Kis csapatunk minden tagja nevében mondhatom, életre szóló élmény volt számunkra ez a kis kirándulás, hiszen nem sokan mondhatják el magukról, hogy saját szemükkel láthattak egy működésben levő atomreaktort. Köszönjük Hevesi Anikó tanárnőnek, hogy megszervezte számunkra ezt a kirándulást, és az Oktatóreaktor dolgozóinak, hogy bemutatták nekünk a reaktort, valamint megmagyarázták, megfelelő biztonsági intézkedések mellett miért is nem kell félni az atomenergiától.

Slezák Dóra, IV.A osztály