Város 2024. 03. 12.

Folytatódik a kerékpárút-járda kiépítése a Rákóczi utcától a Petőfi utcáig

Nemrégiben már megvalósult a Rákóczi utcai járda felújítása Észak-Komáromban: modern kerékpárút-járdává alakult át. Most ennek folytatódik a felújítása, azaz kerékpárút-járda épül a Rákóczi és a Komenský utca találkozásától a kórház irányába. Az új szakasz a Szent Rozália templom előtt halad majd, a kórház előtti részen húzódva, egészen a Petőfi utcáig. A közlekedésrendészet biztonsági okokból azt javasolja, hogy a most épülő szakasz elején külön válasszák a járdát a kerékpárúttól, míg a további részeken együtt halad a két sáv.

A felújítás, azaz további városi kerékpárutak építése a közeljövőben folytatódni fog. Az önkormányzat már január végén beadta a kérvényt a következő szakaszok támogatására. A több mint fél millió eurót meghaladó csomag keretén belül a most épülő út folyatásaként a Petőfi utcán épülne ki a kerékpárút az állomástól a víztoronyig, a helyi adottságokhoz igazodva mindkét oldalon. A tervek készítése során figyelembe vették az autósok érdekeit is, így parkolóhelyek nem szűnnének meg, de a kerékpárosok mellett a gyalogosok is új felületen közlekedhetnek.

A városi hivatal már dolgozik az ezt követő szakasz tervdokumentációján is, amelyhez kötődő pályázati kérvényt június végéig kell leadni. Ennek a csomagnak a része volna a Kertész utca egyes részei, az Eötvös utca mindkét oldalon, továbbá a Petőfi utcától (kórháztól) a folyatás egészen a benzinkútig. Ugyancsak dolgoznak a mérnökök Gadóc városrész rákötésre egy bicikliúttal, erre a jövőben ugyancsak pályázati pénzt szeretne szerezni a város. Gadóc esetében azonban a városnak rendezni kell a tulajdonviszonyokat is, hiszen a tervezett útszakasz alatt több helyen a telek nem városi tulajdonban van, ami nehezíti a kivitelezést.

A kerékpárosok számára a parkolást és a tárolást is igyekszik az önkormányzat segíteni. A legutóbbi projekt során minden önkormányzati alapiskolában kerékpártárolókat létesítettek, a meglévőket bővítették, ugyancsak pályázati forrásból.

Forrás: Komárom Város