Régió 2022. 08. 22.

Így tekerj – íme a környék legjobb bringás opciói!

Hűsítően szellős, ízületeket ápoló és csodás tájfelfedező sport a biciklizés. A komáromi régió jókorát fejlődött az elmúlt időszakban e téren. Melyik útvonalakat érdemes választani? Milyen biciklibérlési opciók vannak? Hogyan érdemes bringát venni? Kinek ajánlott kétkerékre pattanni? Bujna Zoltánt kérdeztük a témában, aki országhatárokon átívelő tekerései mellett a környékbeli lehetőségekről is részletes tájékoztatást tud nyújtani.

Légy te is a szabadság egyik vándora!

Ha túrapartnert keresel, vagy szívesen tartoznál biciklis klubhoz és rendszeresen informálódnál a különféle tekerési lehetőségekről, a Szabadság Vándorai Egyesület a te helyed! A közel 20 éves baráti társaságból alakult klub Európa-szerte túrákat szervez, tagjai a nemzetközi kerékpáros túratalálkozók rendszeres résztvevői és ott vannak komolyabb expedíciókon is – ilyenek például Bujna Zoli ázsiai kalandjai. De nem kell olyan messzire menni: a Csárda túra 600 embert is megmozgató esemény, a téli gyalogtúrák és a rendszeres bringás előadások mind az egyesület nevéhez fűződnek. „A Csárda túra Facebook csoporton belül bárki társra lelhet és ajánlásokat találhat a következő kirándulásához. Nyitott csapat vagyunk, mindenkit szívesen látunk!”

Hol tekerj a környéken? – tippek Bujna Zolitól

Komáromiként rendkívül kivételes helyzetben vagyunk, hiszen legalább 8 különböző kört tehetünk meg kerékpárral, gond nélkül. Érsekújvárból például ezzel szemben egy irányba sem lehet veszélyeztetés nélkül elindulni.

 • Ha egy laza kis körhöz támad kedvünk, az Erzsébet hídon át a Monostori erőd felé, majd az új hídon vissza, a szigeten áttekerve 10 kilométert tudhatunk le.
 • Ha a délutáni órákra keresünk egy rövidebb szakaszt, pár órás opciókat bőven találni.
 • Az új bicikliutak alig két éve lettek leaszfaltozva például Nagymegyer felé, így a Duna menti töltésen, Aranyos érintésével, majd Keszegfalu irányába ismét rátérve a gútai bicikliútra egy 40 kilométeres szakaszt járhatunk körbe.
 • Ha rövidítenénk, Keszegfaluig a főúton is tekerhetünk, ám a kamionforgalom miatt ez nem teljesen veszélytelen opció. „Teheránba és Isztambulba sem volt piskóta a városközpontba betekerni. Az ilyen nagyvárosokban 150 kilométeren át tartanak a veszélyes útviszonyok.” Maradjunk tehát a bicikliútvonalakon és a forgalommentesebb szakaszoknál!
 • A következő ilyen kör esetében Gútán a Vág-híd után választhatjuk a töltést, így Vágfüzes–Kava irányban juthatunk vissza a járásközpontba. Mivel ez a szakasz az autóforgalom szempontjából nem zsúfolt, rendszeresen láthatunk őzeket, nyulakat. „Ha az ember este kimegy, nagyon nagy élmény lehet a zavartalan természet lakóit felfedezni. A biciklisek elől ugyanis nem futnak el rögtön. Csendben nézni az erdei állatokat felér egy meditációval.”
 • Ugyanezen a felén maradva a régiónknak, kerülhetünk egyet Kava–Agyagos–Martos–Ógyalla irányába is. A főút visszafelé már elég széles ahhoz, hogy egy érdekes és kevésbé veszélyes kört tegyünk meg.
 • Aztán elindulhatunk a Zsitvatő irányába is, ahol Marcelháza után Madar felé hegynek felfelé menet izzaszthatjuk meg magunkat. Ezután átérve Szentpéterre festői környezetben pihenhetünk meg egy pohár üdítő mellett. Hetény felé hazatérve így egy 50 kilométeres szakaszt zárhatunk be.
 • Ha kihagyjuk a madari vonalat és Hetény felé levágjuk a kört, akkor 40 kilométer bringázás vár ránk, ami egy klasszikus Csárda túra útvonalnak felel meg.
 • Látogassuk meg a híres izsai fagyizót! Harcsáson áthaladva egy földútra érünk, mely átvezet Kelemantiáig – itt fokozatosan régészeti feltárások zajlanak.

Irány Magyarország!

 • Tekintve városunk kiváló elhelyezkedését, Tatára is többféle útvonalon juthatunk el. Almásfüzítőtől Dunaalmásig fut a kerékpárút, ahonnan a hangulatos kisvárost megcélozhatjuk. A régi utat választva halastavak mentén vezet majd a túra. Vértesszőlős és Tatabánya érintésével pedig az Által-ér völgyi kerékpárutat is kipróbálhatjuk.
 • Amennyiben nyugatra indulunk, Győr is karnyújtásnyira van. Az új kerékpárút Monostor–Ács–Gönyű szakaszon már tekerhető. Útközben megállhatunk a gönyűi kikötőben, melyet nemrégiben adtak át, és a legfrissebb turistákat vonzó desztináció a Duna ezen szakaszán.
 • Ács–Bábolna felé is megejthetünk egy 40 kilométeres kört. Sokan nem is tudják, milyen szép kastély és lovarda van arrafelé, mely nemzetközi találkozóknak is otthont ad. Kocs irányában pedig kocsihúzó versenynek is szemtanúi lehetünk.

Kerékpárbérlés vagy inkább vásárlás?

Városunkban egyetlen módja van a kerékpárbérlésnek. A pár éve átadott Kombibike elektromos vagy hagyományos biciklijeit lehet jutányos áron kibérelni. Klasszikus kerékpárbérlésre sajnos nincs lehetőség. A Kombibike kiváló opció, ha a két város között szeretnénk közlekedni, vagy egy erődlátogatást beiktatni.

Míg az elektromos biciklik megvételét Magyarország támogatja, Szlovákiában egyelőre még csak a gazdagabb réteget tudja kiszolgálni ez a közlekedési eszköz. Hiszen egy elektromos bringa ára 2000 Eurótól kezdődik. Túl drága ahhoz is, hogy városon belül rizikózzuk az ellopását. Érdemes tehát a futkározáshoz egy olcsóbb bringát beszerezni. „Legyen sikkes biciklivel menni iskolába, mutassunk példát, pattanjunk főnökként, öltönyben is ugyanúgy kétkerekűre!”

Ha komolyabban biciklizésre adjuk a fejünket, érdemes olyan tracking kerékpárt választani, mely világítással, sárvédővel, egy jobb váltóval, minőségibb gumival és kerekekkel felszerelt. Egy csomagtartó szintén nagyon hasznos tud lenni.

A gyerekeket nyáron küldjük olyan táborokba, ahol az aktív sport részesei lehetnek. Egy biciklis tábor például nemcsak az ökolábnyom szempontjából ajánlott kikapcsolódási lehetőség, de a későbbiekben az így szocializálódó gyerekek a saját családjukat is ebbe az irányba kapacitálják majd. „A bicikli gyorsabb, praktikusabb, és erre az emberek remélhetőleg egyszer csak rájönnek – ha a benzin még mindig túl olcsó ahhoz, hogy gyökeresen változtassunk.”

Ezen környezettudatos fejlődés irányába Komárom városa is folyamatos lépéseket tesz. A Rákóczi úton végig a körforgalomig kiszélesítik a járdát és biciklisávot alakítanak ki. Továbbá két olyan kerékpártároló is található a városban, ahol a kerékpárok biztonságban lehetnek. „A vasútállomásnál és a strand előtt is felépítettek egy-egy tárolót. Így a faluról érkezők bátran kombinálhatnák a tömegközlekedést és a tekerést – ha falun laknék, én biztosan így tennék.”