Város 2019. 03. 26.

Folytatódik a megyeháza felújítása

Elindult a megyeháza felújításának harmadik szakasza, amivel az utolsó utcafrontra néző rész kap új külsőt. Az idei évben 156 ezer eurót költ az önkormányzat a saját költségvetéséből a történelmi épület felújítására.

A külső felújítás 2017-ben kezdődött, majd tavaly folytatódott, 104 majd 142 ezer eurós összegben. Az idei évben további 156 ezer eurót költ a restaurálásra a város. Az elmúlt években a belső tér felújításai is folyamatosan zajlottak, több mint 209 ezer euró ment a beltéri munkálatokra. A külső felújítás kivitelezője most is a Renon Kft., amely a tavalyi rekonstrukciót is végezte. Mivel műemlékről van szó, jelenleg is Csütörtöki András restaurátor irányítja a munkálatokat.

„Az épület bérbe van adva járási szerveknek, így nem csak egyre szebb, de kihasznált része is a belvárosnak. Két éve az épület előtti út, majd tavaly a járda is rendbe lett téve, így egyre látványosabb része a városnak” – tette hozzá Keszegh Béla polgármester.
A komáromi megyeháza eredeti formájában az 1798-as esztendőben, késő barokk stílusban épült fel. Első átépítésére 1813-ban került sor, amikor a klasszicista építészeti stílus jellegzetes formái jelentek meg rajta. A 19. század ’80-as éveiben kapta meg mai homlokzati megoldását.