Város 2018. 05. 27.

Folytatódik a megyeháza felújítása

A harmadik szakaszban folytatódik a belváros egyik meghatározó épületének a felújítása. A Megye utcai homlokzatot és kerítést érinti a mostani restaurálás, októberig húzódik a felújítási munka.

A megyeháza felújítását 2015-ben önerőből kezdte el az önkormányzat a földszint egyik szárnyában – előbb 53 ezer eurót, egy évvel később 95 ezer eurót hagyott jóvá a képviselő-testület erre a célra. Tavaly további 30 ezer eurós keretből teljesen befejeződött a földszinti rész belső megújulása. Két éve az impozáns épület homlokzatának központi részét is eredeti állapotába állították vissza 70 ezer euróból, egy éve pedig a Megye utcára néző homlokzat további részeit tették rendbe 104 ezer euróból.

„A munka most az utcára néző és az oldalsó résszel folytatódik, és a kerítés is felújításra kerül, amelynek költségei megközelítik a 120 ezer eurót. Az aprólékos munka októberig tart” – mondta el Keszegh Béla alpolgármester. „Nem csak az fontos, hogy fokozatosan fel lesz újítva ez az impozáns épített örökség, de a teljes épület bérbe van adva, ki van használva. Az épület előtti út a park felől tavaly fel lett újítva, de nemsokára a járda is új formát kap, térkővel kirakva” – tette hozzá Keszegh Béla.

A külső felújítás kivitelezője most is a Renon Kft., amely a tavalyi rekonstrukciót is végezte. Mivel műemlékről van szó, jelenleg is Csütörtöki András restaurátor irányítja a munkálatokat.

A komáromi megyeháza eredeti formájában az 1798-as esztendőben, késő barokk stílusban épült fel. Első átépítésére 1813-ban került sor, amikor a klasszicista építészeti stílus jellegzetes formái jelentek meg rajta. A 19. század ’80-as éveiben kapta meg mai homlokzati megoldását.