Város Dél-komárom 2018. 02. 01.

Folytatódnak az ásatások Komáromban

Folytatódnak az ásatások az idei évben is a légiótáborban. Egy pályázatnak köszönhetően az elmúlt 25 évben feltárt nagymennyiségű leletet pedig a régészek tudományosan kiértékelnek és dokumentálnak is majd.  A dél-komáromi Klapka György Múzeum emellett egy több száz oldalas kötetben szeretné bemutatni részletesen a vásárhelyi feltárásokat – írja a komaromhirado.hu.

Egyedülálló leletekre bukkantak a komáromi Brigetio legiótáborban – mondta Bartus Dávid ásatásvezető, az ELTE BTK Régészettudományi Intézet igazgatóhelyettese kedden, a Múzeumbaráti Kör rendezvényén.

Bartus Dávid kifejtette, hogy az elmúlt 25 évben nagymennyiségű leletet sikerült feltárni ezen a területen, melyeket most egy pályázatnak köszönhetően az elkövetkező években tudományosan kiértékelnek és dokumentálnak a szakemberek. A jövőben a múzeum és a régészek közös erővel szeretnék bemutatni a feltárásokat egy több száz oldalas kötetben. A kiadványt 2021-re megjelentetnék meg.

A tavalyi évben végzett ásatások egyik legnagyobb eredménye az volt, mikor egy csaknem 600 négyzetméteres masszív falakkal ellátott katonai épület körvonalait találtak meg.

A területen rengeteg leletre leltek a feltárást végzők, többek között kerámiaedényeket, falfestményeket, épületmaradványokat és egy eltört írópálcát is, amelyvalószínűleg az akkoriban tábori írnokként dolgozó Ulpius Sabinus-é lehetett.

„A feltárások során arra is gyorsan fény derült, hogy egy igen fontos épületről van szó, hiszen a megtalált leletek alapján sikerült beazonosítani az épület keletkezésének idejét, ami azt jelenti, hogy 370-es években húzták fel az épület falait. Így szinte biztos, hogy I. Valentinianus császár nevéhez fűződik az építése. Az is elképzelhető, hogy az épület falai tanúi voltak 375. november 17-én a császár halálának is ” – idézi az ásatásvezető szavait a komaromhirado.hu.

A városvezetés elmondta: az ásatások a miniszterelnökség és a komáromi önkormányzat támogatásának köszönhetően tovább folytatódnak idén a Brigetio legiótáborban, amely napjainkban Magyarország egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye. Emellett pedig elbírálás alatt van egy régészeti park kialakítására benyújtott pályázat is, melyet az önkormányzat nyújtott be korábban.

(komaromhirado.hu)