Kultúra 2017. 07. 28.

Páratlan leletanyag került elő idén is Szőnyben

Mintegy 200 érdeklődő tekintette meg július 26-án délután a komáromi Duna-gát melletti ásatások idei leletanyagát. 

A rendhagyó tárlatvezetést dr. Borhy László akadémikus, az ELTE BTK dékánja, és dr. Bartus Dávid egyetemi adjunktus, az ELTE BTK Régészettudományi Intézetének igazgatóhelyettese vezette. A megjelenteket Számadó Emese, a Komáromi Klapka György Múzeum igazgatója köszöntötte. Az ELTE ókori régészeti tanszéke valamint a múzeum munkatársai által szervezett nyílt napon megtudtuk, hogy a szőnyi Vásártér brigetiói leletanyagának feltárásával párhuzamosan a gát mellett még 2014-ben kezdődött a római kori fürdőkomplexum és legiótábor megnyitása. A munkálatokat közvetlenül a Miniszterelnökség idén is 25 millió forinttal támogatta.

A mintegy 1000 négyzetméteres területet átvizsgálása után számos középületet, utcarészletet és csatornát találtak a szakemberek. Az építkezési munkálatok feltehetően Krisztus után 300 és 340 között zajlottak ezen a helyen.

A fürdő megtekintését követően a jelenlévők a katonai tábor nemrég feltárt épületegyüttesét tekintették meg. A nyílt nap zárásaként kiállítás nyílt a Komáromi Klapka György Múzeumban „Wellness az ókorban – Fürdőkultúra Aquincumban” címmel. Az eseményt Láng Orsolya az Aquincumi Múzeum igazgatója ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. A tárlatmegnyitón dr. Molnár Attila polgármester is részt vett. A kiállítás október közepéig várja a látogatókat.

A fürdő megtekintését követően a jelenlévők a katonai tábor nemrég feltárt épületegyüttesét tekintették meg. A nyílt nap zárásaként kiállítás nyílt a Komáromi Klapka György Múzeumban „Wellness az ókorban – Fürdőkultúra Aquincumban” címmel: