Kultúra 2020. 01. 28.

Frankie Látó mesterkurzusa Komáromban

A komáromi Városi Művelődési Központ improvizációs mesterkurzust hirdet hegedűsöknek. A tanfolyam, mely havonta egy hétvégén kerülne megrendezésre Frankie Látó, világhírű jazzhegedűs tartaná Komáromban, az Egressy Béni Városi Művelődési Központban.

Látó Ferenc művésznevén Frankie Látó Szegeden született 1971-ben. Klasszikus zenei tanulmányait 1975-ben kezdte. Első tanára Stanics Béla, a szegedi Liszt Ferenc Zeneiskola egykori igazgatója volt. 1985-ben felvételt nyert a Szegedi Konzervatórium és a Tömörkény István Zeneművészeti Középiskola hegedű szakára. 1989-ben Párizsba költözött és beiratkozott a Boulougne-i Konzervatórium és Főiskolára, amelynek 1992-ig növendéke volt. 1990-1993 között a legnagyobb francia hegedűs, Didier Lockwood tanítványa volt. Ez időszakban már veleszületett zeneiségének és virtuozitásának köszönhetően az európai zenei élet nagy reménységei közé sorolták. Klasszikus zenei tanulmánya mellett a swing, bebop és más zenei stílusok hegedűjáték technikáját is elsajátította. Improvizációi és előadásmódja töretlenül kuriózumként hat a magyar és az európai muzsikusokra, valamint a hallgatókra egyaránt.

Frankie Látó tanfolyamának témája a hegedűn való előadásmódok áttekintése 7 stíluson, és az alábbi stílusok elemzése:

  1. Blues  (Mississippi és környéke zenéje a század elején amikor a szájharmonikát kiegészíti majd helyettesítheti a hegedű)
  2. Swing  Hot Jazz (Stephane Grappelli és Django Reinhardt munkássága Franciaországban 1920-1960. A nagy francia jazz ikon S .Grappelli stílusjegyeinek bemutatása.)
  3. Bebop (Miles Davis hagyaték Saint Louise-ból.” A világot szemlélni Miles Davis napszemüvegén keresztül.”)
  4. Klasszikus (J.S. Bach – A zenészvilágban elfogadott tény, hogy Bach a legismertebb improvizátor. Jazz zenészek is előszeretettel érintik Bach örökségét. A fuga és a swing kapcsolata. )
  5. WorldMusic (különböző népek zenéje hazánktól Afrikáig. A világzene mára önálló zenei stílussá vált, ami tulajdonképpen egy stíluselegy. Egy adott nép etno-folk muzsikája jazz-el és néhány más műfaj keresztezésével jött létre. Mindezek közül kiemelve a magyar népzenei elemeket például az afrikai etnoban, és fordítva.)
  6. Jazz-Rock (Memoire Didier Lockwood /FR./ Az elektromos hegedű és az effektek használata. Az öthúros hegedű lehetőségeinek bemutatása rock zenei környezetben.)
  7.  Dixieland  (A New Orleans-i stílus. A hegedű szerepe fúvós hangszerek társaságában. )

A kurzusra, mely péntek délutánonként kezdődne és szombat délutánig tartana március, április és május hónap egy hétvégéjén, 2020 február végéig várják a szervezők a jelentkezéseket a msks.vmk.komarno@gmail.com e-mail címre. A jelentkezéshez egy rövid szakmai életrajzot kérnek a szervezők, valamint annak feltüntetését, hogy a jelentkező melyik stílus iránt érdeklődik. Egy hétvégi képzés ára 60 euró.