Város 2014. 11. 15.

FRISS: Helyhatósági választások 2014

A november 15-iki szombat az a nap, amikor Szlovákia lakossága polgármestereket és önkormányzati képviselőket választ. Ezen az oldalon az egész nap eseményeiről, majd az eredményváró éjszakáról is online tudósítunk. A választóhelyiségek 20 óráig vannak nyitva.

3:00

Stubendek László Komárom új polgármestere! – Bővebben itt.

1:41

Stubendek előnye egyre nő, jelenleg a képviselőtestület összetétele a kérdés.

00:05

Marcelháza: Varga Ervin (MKP-Híd),  Bajcs – Virágh Ottó (független)

23:59

A helyhatósági választások eddig ismert nem hivatalos eredményei a Komáromi járásban:
Bogya – Antal Vojtech, Bogyarét – Aradi Monika, Szilas – Tóth Peter, Ifjúságfalva – Gönczölová Gabriela, Gellér – Rácz Ladislav, Hetény – Magyari František, Izsa – Domin István, Kolozsnéma – Szalay Rozália, Hodzsafalva – Kovácsová Dáša, Dunamocs – Banai Tóth Pál, Újpuszta – Maťko Ľubomír, Pat – Szabó Olga, Lakszakállas – Bartal András, Szilasháza – Šušoliaková Anna, Virt – Kovács Ján, Vágfüzes – Forró Ladislav, Nemesócsa – Magyarics Gustáv, Búcs – Karkó János

23:15

Marek Anton már biztos, hogy nem lesz polgármester.  50% körüli feldolgozottságnál Stubendek 43%-al vezet, mögötte Czíria 35%-al, harmadik helyen a jelenlegi polgármester.

22:49

Nem hivatalos eredmények alapján Gútán Horváth Árpád marad a polgármester.

22:40

Érsekújvárott a nem hivatalos eredmények azt mutatják, új polgármestere van a városnak Klein Otokár személyében.

22:25

Izsán a választók teljes bizalmat szavaztak Domin Istvánnak!

21:55

Stubendek és a Polgári Együttműködés csapat bizakodó hangulatban várják az eredményeket a választási irodában.

21:30

Komáromból nagyon lassan érkeznek az eredmények, egyelőre három választási körzetből van információnk. Ebben a három körzetben az előzetes eredmények alapján Stubendek László vezet.

21:15 Érsekújvárott is lassan születnek az eredmények és egyelőre úgy néz ki, hogy változni fog a város első emberének személye.

21:15 A Lévai és a Nyitrai járásokban már ismertek az első eredmények, polgármesterek. A Komáromi járás egyelőre eredmények nélkül van.

21:10 Az MKP – Most-Híd választási központjába lassan érkeznek a jelöltek, szimpatizánsok. Az elsők között érkezett Czíria Attila. A hangulat egyelőre nyugodt, barátságos – közösen várják az első híreket, a mai választások részleges eredményeit.

20:00  Bezártak a szavazóhelyiségek. Az első részeredmények 9 óra körül érkezhetnek.

19:50   A Selye Gimnáziumban, a 16. körzetben sem történt semmi említésreméltó. „A részvétel hozzávetőleg olyan volt, mint minden évben,” mondja a bizottság elnöke.

19:45  „Egyelőre semmilyen incidensről nem tudunk,” mondja a 106-os jelzésszámú városi rendőr. Kollégájával a választókörzeteket járják és ők is szavaztak már.

19:40   A Rozmaring utcai Alapiskolában három választóhelyiség van. A tizenhármasban Z. Janka független megfigyelőként is jelen van. „Nem akarom, hogy választási csalás történjen,” magyarázza és hozzáfűri, hogy emlékszik a nyolc évvel ezelőtti incidensre, amikor Gadócon választási csalás történt. Két nőt a járásbíróság elítélt és pénzbüntetést rótt ki rájuk.

19:15  „A törvény tiltja, hogy a választási helyiségek bezárása előtt részvételi százalékarányokról beszéljek,” mondja Novák Ondrej, a 18. választási körzetből az Ipari Szakközépiskolában. Leginkább az óriásplakátok rongálására figyelt fel, de szerinte a kampány nyugodt volt. Kollégája, Fóti Marek viszont az egyik jelölt befeketítésére figyelt fel magánfotói nyilvánosságrahozásával.

18:50 – A 9. választókörzetben, a Béke utcai Alapiskolában, minden rendben történik. Általában a választásra jogosultak egyötöde járul az urnákhoz. „Folyamatosan, egész nap jönnek az emberek, eddig semmilyen rendbontás nem történt,” mondta el Balogh László, a választóbizottság elnöke, aki nem először végzi ezt a feladatot.

18:30 – Martoson volt, aki népviseletben járult az urnához, amit a TASR fotója is bizonyít.

martos
TASR felvétele.

17:20A helyhatósági választások első részeredményei hozzávetőleg másfél órával a választóhelyiségek bezárása után, tehát 21,30 óra körül várhatók. A médiákat erről Benkovičová Ľudmila, Szlovákia Statisztikai Hivatalának elnöknője tájékoztatta a Központi Választási Bizottság ülése után. Egyúttal figyelmeztetett, hogy ez az időpont csak egy becslés és minden a választási bizottságok munkájától, valamint a választási jegyzőkönyvek minőségétől függ. A választások végeredményét Benkovičová szerint november 16-án dél körül várhatjuk. Figyelembe kell venni azonban, hogy a mai helyhatósági választás tulajdonképpen „2926 autonóm, kis választás, melynek eredménye a településsel végződik” és a statisztikai hivatal ebben az esetben szó szerint csak összegző feladatot végez.

16:27Magas részvételt jósolnak a Nyitra megye déli járásaiban a mai helyhatósági választásokon a választási bizottságok tagjai. Az első szavazók a választóhelyiségek előtt várakoztak már azok megnyitása előtt. Az érdeklődés később se csökkent és a részvételi arány néhány körzetben már dél körül magasabb volt, mint a négy évvel ezelőtti teljes részvételi arány.

15:32 – A Hvim Komárom facebookoldala szavazatvásárlásra figyelmeztet a Komenský utca elején. Állításuk szerint egy piros személyautóból fizetnek a szavazatokért. Miután ezt a Hvim egyik tagja észrevette, felírta a rendszámot és értesítette a városi rendőrséget.

szavazatvasarlas

14:00 – Benčic Péter polgármesterjelölt figyelmeztette a választókat, hogy a szavazólapokon nincs kiírva a Zöldek Pártja (Strana zelených) egészében, csak az SZ rövidítést használják úgy, ahogy az a postával elküldött szavazólapokon is volt. „Már reggel hívtak, hogy hol van a Strana zelených megnevezés, mert már otthon áttanulmányozták a szavazással kapcsolatos információkat és most nem találják,” írta ki Facebook oldalára Benčič P.