Régió 2014. 01. 30.

Független marad az ógyallai csillagvizsgáló

Az ógyallai csillagvizsgáló idén májustól elveszítette volna függetlenségét és a Nemzeti Népművelési Központ fennhatósága alá került volna. Marek Maďarič, a kulturális tárca vezetője végül is meggondolta magát, és a 140 éves intézmény megőrizheti függetlenségét.

Tavaly év végén mondott le tisztségéről az intézet addigi igazgatója, Teodor Pintér. A kulturális tárca vezetője január elsejei hatállyal Marián Vidovenecet bízta meg a csillagvizsgáló vezetésével. „Az új vezető elképzelései meggyőzőek voltak, amelyek lendületet adhatnak az intézet működéséhez. Ezt követően átértékeltem korábbi álláspontomat, és úgy döntöttem, hogy esélyt kell adni az ógyallai csillagvizsgálónak az önálló működés folytatására” – indokolta döntését Maďarič.

A miniszter szerint az új igazgató olyan tervezett lépéseket vázolt fel, amelyek javíthatják a munka feltételeit, és az intézmény szerkesztői, tudományos és megfigyelői tevékenységét szolgálják. „Emellett takarékossági intézkedéseket is foganatosított az új igazgató, így már nem látjuk szükségét, hogy az ógyallai csillagvizsgáló a Nemzeti Népművelési Központ fennhatósága alá kerüljön” – magyarázta a tárcavezető.

A kulturális minisztérium eredeti tervétől évi több mint 42 ezer eurós megtakarítást remélt. Az így nyert összeget a népművelési központ pozsonyi székhelyének felújítására fordították volna.

(forrás és fotó: sme.sk)