Régió 2021. 04. 08.

Határon átnyúló projekttel lép új szintre az ógyallai csillagvizsgáló

A Szlovák Központi Csillagvizsgáló (SKCs) az Interreg V-A Határon Átnyúló Együttműködési Program (Szlovák Köztársaság – Magyarország, Partnerségeket építünk) keretében valósítja meg a „Csillagok összekötnek minket – csillagászat határok nélkül” projektet. Fő célja a hosszú távú együttműködés megerősítése és továbbfejlesztése a régió két kiemelkedő csillagvizsgálója, az ógyallai Szlovák Központi Csillagvizsgáló, valamint a TIT Komárom-Esztergom Megyei Egyesület tulajdonában lévő tatai Posztóczky Károly Csillagvizsgáló és Múzeum között. A projekt fontos részét képezi a csillagászat tudományos ismereteinek fejlesztése, hogy ez a lenyűgöző tudományág vonzóbbá váljon a nagyközönség számára.

A projekt keretében közös szakmai programokat, konferenciákat, versenyeket, kirándulásokat és fesztiválokat szerveznek majd, továbbá párhuzamos szakértői csillagászati megfigyeléseket is végeznek majd mindkét településen. A két csillagvizsgáló történetéről és jelenéről szóló közös brosúra háromnyelvű változatban jelenik meg. Emellett csillagászati témájú gyerekeknek szóló színező könyv jelenik meg magyar nyelven. A gyűjteménytárgyak gazdagítása érdekében kölcsönösen elkészítik a történelmi eszközök másolatait, amelyek eredeti példányai az ógyallai Konkoly Thege Miklóos Múzeumban, ill. a tatai Posztócky Károly Múzeumban találhatók.

A projekt támogatása az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA), a Szlovák Köztársaság és Magyarország állami költségvetéséből, valamint a projekt partnereinek saját forrásaiból történik. A projekt teljes költségvetése 391 020 €, amelyből az ERFA 332 367€-val járul hozzá. A Szlovák Központi Csillagvizsgáló összesen 59 466 € összegű hozzájárulást kapott az ERFA-ból, további 10 494 €-s összegre pedig a Szlovák Köztársaság állami költségvetéséből számíthat. A projekt megvalósítása 2021. január 1-jén kezdődött és 2022. december 31-ig tart.

(a Szlovák Központi Csillagvizsgáló sajtóközleménye alapján)