Régió 2017. 03. 17.

Furcsa tűzesetek az izsai Leányvár területén

Fél éven belül már másodszor csaptak fel a lángok az Izsa határában található Leányvár területén – írja a Felvidék.ma. – először tavaly októberben ütött ki tűz a közel kétezer éves római katonai tábor romjainál, most pedig a napokban, hétfőn (március 13.-án) kellett ismét tüzet oltani. 

A Leányvár (Kelemantia) történelmi örökségének jelentős az eszmei értéke. Az ásatások során előkerült igen gazdag leletanyag teszi a területet olyan értékessé. 2011-ben Szlovákia felterjesztette az UNESCO, Világörökség listájára is.

A hétfői tűzesettel kapcsolatban Domin István a lapnak elmondta, hogy ismét ugyanazon a helyen, ám nagyobb terjedelemben pusztított a tűz. „Március 13-án délután két óra körül érkezett a bejelentés. A komáromi hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltók siettek a helyszínre és megkezdték az oltást. Az aljnövényzet gyulladt fel, elég nagy területen. Amiatt aggódunk, hogy az értékes római kori, még megmaradt romok ne sérüljenek.” A két eset kísértetiesen hasonlít egymásra.

Az októberi tűz kapcsán egy névtelen levelet küldtek a kulturális minisztériumba, amelyben a községet vonják felelősségre a tűz miatt. Domin erre úgy reagált a Felvidék.mának, hogy abban az időben semmilyen terepmunkálatokat nem végeztek a műemlék területén. „Nem kizárt a szándékos gyújtogatás sem. A kerületi műemlékvédelmi hivatalnak javasoltuk, hogy tegyék meg a büntetőfeljelentést az ügyben” – tette hozzá a polgármester.

Izsa község polgármesteri hivatala kéri a lakosságot, ha láttak valakit abban az időben (március 13., délután 2 előtt) a Leányvár területén, akkor értesítsék a hivatalt.

Szólj hozzá!