Régió 2018. 10. 26.

Futballszerető és lokálpatrióta – ismerjék meg Domin István izsai lakost

Domin István, Izsa község polgármestere, a Vág-Duna-Ipoly Regionális Társulás elnöke, Nyitra megye turisztikai bizottságának tagja és a helyi CSEMADOK elnöke. De emellett kicsoda az a Domin István, akit már jóval kevesebben ismernek? Fociszerető, utazó, közösségi ember és lokálpatrióta. Egyben. Ismerjék hát meg Domin István, izsai lakost!

A 40 éves Domin Istvánt jelene mellett múltja is a Komáromtól 8 km-re található, nagyjából 1700 lélekszámú Izsa községhez köti, hiszen itt született és élte le szinte egész életét. Jelenleg pedig második ciklusát tölti a község polgármesteri székében. De, hogy hogy is néz ki egy polgármester napja, ha nem épp hivatali teendőit végzi, arról épp őt kérdeztük:

“Hogy mit csinál egy polgármester, ha letelik a munkaideje? Őszintén szólva fogalmam sincs (nevet). Egy polgármester ugyanis – a véleményem szerint- a nap 24 órájában polgármester. Ez jóval több egy egyszerű munkánál. Egy megbízatás, melyet a polgároktól kaptam, és felelősséggel tartozom nekik. Persze a regenerálódásra és a pihenésre így is kötelező időt szakítani annak érdekében, hogy aztán 100%-osan tudjunk teljesíteni. Tekintve azonban, hogy a polgármesteri poszt mellett jó néhány bizottság és társulás tagja vagyok, jelentősen lerövidül az erre szánt idő” – hangzott a válasz a Domintól.

A kikapcsolódás pillanatait elsősorban a sportban, azon belül is a labdarúgásban keresi Domin István: “Mint a magyarok többsége, én is imádom a focit. Rendszeresen látogatom a DAC mérkőzéseit és ott voltam a Groupama Arénában három éve, amikor a magyar válogatott hosszú idő után ismét kijutott az Európa-bajnokságra. Egyébként gyerekkorom óta a Liverpool és –természetesen- az OŠK Iža lelkes és hű szurkolója vagyok. Az idei évem többek között ezért is alakult örömtelien, hiszen Angliában a Liverpool, idehaza pedig az izsai fiúk is rendkívül jó teljesítményt nyújtanak hétről hétre. Utóbbiak jelenleg az első pozíciót foglalják el ligájukban és csak remélni tudjuk, hogy továbbra is hasonlóan fog folytatódni a szereplésük. A foci mellett a kerékpározás is nagyon közel áll hozzám. Éppen ezért rendkívül büszke vagyok rá, hogy pár évvel ezelőtt részt vehettem a Komárom-Karva bicikliszakasz létrehozásában.”

Jobb oldalon Domin István, középen pedig a magyar válogatott egykori szövetségi kapitánya, Bernd Storck

A sport mellett a szórakozás és a kikapcsolódás egyéb formáit is előszeretettel alkalmazza az izsai polgármester. A kultúra és az utazás ugyanis egyaránt előkelő helyet foglal el életében. “Bérletese és rendszeres látogatója vagyok a Komáromi Jókai Színháznak, ha már jómagam nem lettem színész annak ellenére sem, hogy alapiskolás korom óta szavaltam a különböző falusi rendezvényeken (nevet). Utazni és új helyeket megismerni pedig egyszerűen imádok. Szerencsére már a világ számos pontját bejárhattam, de persze van, ami ezek közül is kiemelkedik. Az Egyesült Királyság nem csupán az angol foci miatt áll közel a szívemhez. Az Angliával határos Írország rendkívül nagy hatást gyakorolt rám, amikor ott jártam. Egyedülálló az ír kultúra és az ír emberek mentalitása. A nevezetességektől kezdve a tipikus ír vendéglátóhelyeken és a múlni nem akaró nyüzsgésen át minden elvarázsolt, amit Írország és az ottani lakosok képviselnek. Ezt pedig még a gyakran nem annyira kedvező ottani időjárás sem tudta elrontani.“

Domin István úgy gondolja, a külföldi utazásai során szerzett tapasztalatok szintén segítették abban, hogy szülőfaluját egy olyan fejlődés útjára terelje, amely nemcsak a községet, hanem a régiót is vonzóvá teheti a turisták és a beruházások számára.

“Lokálpatrióta vagyok és tudom, milyen igényei vannak ennek a településnek és, hogy milyen problémákkal kellett és kell szembenéznie. Az izsai lakosokkal közösen megálmodott tervek megvalósítása pedig folyamatban van. Elkezdtük a Szent Erzsébet Faluközpont megalkotását, melyben új otthonok, orvosi rendelő, posta és további szolgáltatások is helyet kapnak. Továbbra is védjük iskoláinkat, aminek tudatában folytatjuk oktatási intézményeink felújítását, hamarosan pedig hozzákezdünk a kultúrház korszerűsítéséhez is. Az eddigi legnagyobb sikerünknek azonban két dolgot emelnék ki. Az egyik, hogy a Kelemantia római tábort sikerült már csak nevezni is az UNESCO világörökségi helyszínei közé és szerencsére nagyon jó úton halad a dolog. A másik pedig, hogy úgy veszem észre, az emberek egyre inkább kezdenek bekapcsolódni a község életébe. Jó látni, hogy a lakosok mennyire szeretik a falujukat és úgy gondolom, sikerült együtt egy olyan irányt adni a településnek, mely hosszú-hosszú időre gyümölcsöző lehet Izsa számára” – mondta búcsúzóul Domin István.