Kultúra 2018. 05. 15.

Gaál Jenő és a Gaudium: Metamorfózisok, avagy minden, ami zene

Gaál Jenő, a komáromi GAUDIUM vegyes kar és hangszeres kamaraegyüttes örökös tagja, a világjáró Szlovák Filharmónia Kórusának basszusszólistája és a GAUDIUM között hosszú idő óta folyt az egyeztetés annak érdekében, hogy időpontot találjanak a Metamorfózisok, avagy minden, ami zene című közös műsoruk bemutatásához. A rendezvényt 2018. május 20-án (vasárnap) 17.00 órai kezdettel tartják, a komáromi Kultúrpalotában (Duna Menti Múzeum).

Gaál Jenő városunk szülötte. Kisdiákként a jelenlegi Jókai Mór, egykori Béke Utcai Alapiskolát látogatta, annak mind a „kicsinyek”, mind a „nagyok” kórusában énekelt. A pozsonyi Magyar Gimnáziumban lett nagydiák, és az Ifjú Szívek énekkarának, később a pozsonyi opera, majd (miután felfigyeltek kivételes adottságaira) a Szlovák Filharmónia énekkarának lett a tagja; mi több: hamarosan annak szólistája. De – mint a 21. század zenésze – nem csak az ún. klasszikus zenét műveli, „nyitott” a zenevilág minden műfajára. Többféle formációban énekel úgy határon innen, mint túl. Erről tesz tanúbizonyságot mostani hazai vendégszereplése alkalmából is – felesége, fia és a szlovákiai szórakoztató zenei élet legjelesebb előadóinak társaságában – a GAUDIUM-mal való közös fellépésével.

A GAUDIUM vegyes kar és hangszeres kamaraegyüttes rendezvényei rendszeres hármas „vetésforgójában” – Adventi hangverseny; a tavaszi VOX HUMANA, az emberi hang ünnepe, a komáromi énekkarok fesztiválja; nyári szórakoztató műsorai (Kóruskabaré, Kontrasztok, Csík János emlékest) sorában – most Gaál Jenő estjét kínálhatja a nemesen szórakozni vágyóknak.

A rendezvény szereplői és szervezői – a Komáromi Városi Művelődési Központ, a Komáromi Regionális Népművelési Központ, a komáromi Vmk és a Jókai Mór Alapiskola GAUDIUM vegyes kara és hangszeres kamaraegyüttese, egyben polgári társulás – minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Az esemény a Facebook-on is megtalálható.

(Stirber Lajos)

Szólj hozzá!