Mix 2019. 11. 26.

Gondoskodjunk a nehéz sorsúakról

A hajlék nélkül maradottak gondja jelen van minden városban, köztük Komáromban is. Az okok eltérőek, miért került valaki az utcára, azonban fontos segítő kezet nyújtani az érintetteknek, különösen a téli hónapok folyamán. A szociális munkások folyamatosan foglalkoznak a hajléktalanokkal, hogy aki változtatni akar életén, kapjon ehhez kapaszkodót.

A városi hivatal által működtetett hajléktalanszálló kapacitása a Vársor utcán idén 28 férőhelyről 35 férőhelyre bővült. A hajléktalanszállón a városi hivatal munkatársai szociális alapellátást, tanácsadást nyújtanak számukra, tiszta ruhákat kérhetnek és a higiéniai központ által nyújtott szolgáltatást is igénybe vehetik a rászorulók. Komárom városa a téli időszakban melegedőt működtet, amely 7 személy befogadására alkalmas.  A melegedő este hattól reggel nyolc óráig vehető igénybe.

Mint minden évben a hideg idő beköszöntével széles összefogással valósul meg az utcán élők étkeztetése. Ennek szervezését Kollár Zoltán vállalkozóval az élen, a várossal közösen a komáromi önkéntesek, egyházak és vállalkozók vállalják fel. A hét folyamán háromszor osztják majd a meleg ételt és italt. Lehetőség van adakozni is, az élelmiszer gyűjtése a rászorulóknak a Bauring (Építők utcájában) és a Singellő (Kacz utcán) élelmiszerüzletekben folyik.

A rászorulók részére a téli időszakban a meleg ruhákat és cipőket a Sport utcában, a Panoráma Hotel melletti kis fa épületben lehet leadni, szerdán 10.00-tól 16.00-ig és szombaton 8.00-tól 12.00-ig. Kérik a lakosokat, hogy csak meleg és téli holmit hozzanak, hiszen ezekre van szüksége jelenleg a hajléktalanoknak.Nagyon hasznosak még a törölközők és ágyneműk (lepedő, párna és paplanhuzat) esetleg pokrócok. Ezeket ugyanott lehet leadni. Szükség esetén a szociális osztály munkatársait lehet értesíteni hétköznap a 035/2851312 telefonszámon, de megjelölt időpontokon kívül a  városi rendőrség portáján is le lehet adni a felajánlásokat.

A hideg, fagyos idő beálltával kérik a lakosokat, hogy figyeljenek jobban az utcán élő emberekre, és ha krízishelyzetben lévő emberről szereznek tudomást azonnal, bármikor, éjjel-nappal hívják a Komáromi Városi Rendőrség 159-es segélyhívó számát. Hétköznapokon ilyen jellegű bejelentést 7.30- 15.30-ig a szociális osztály munkatársainál is tehetnek a 035/2851 312, 035/2851344 telefonszámokon.