Város 2016. 02. 26.

Gumicsónakkal kéne megközelíteni a speciális alapiskolát?

A múlt heti heves esőzések következtében Komárom egy-két, nem túlságosan szem előtt lévő útja járhatatlanná vált. Ezek egyike a speciális alapiskola bejáratához vezet, a Kassai utcán.

“Ide legfeljebb csak gumicsónakkal lehet bejutni, amikor esik az eső” – hívta fel figyelmünket a problémára olvasónk, Pinke László. Cikkünk az ő fényképeinek a felhasználásával készült.

DSC00849 (Small)

Mint kiderült, nem csupán a speciális alapiskola tanulóinak és tanárainak okoz gondot a probléma, hanem a környéken lakóknak is, akik ilyenkor aztán végképp nem tudnak hová parkolni. Sokan nevetik azokat, akik Komáromban terepjáróval közlekednek – nos, a környéken lakóknak úgy tűnik, ez lenne a legmegfelelőbb járgány. Plusz okvetlenül be kell szerezniük egy jókora gumicsizmát is, mintha legalábbis egy kietlen tanyán élnének.

DSC00865 (Small)

DSC00863 (Small)

“Ugyanez a probléma az iskolánkon és az itt lakókon kívül érinti a Munka Utcai Alapiskola elsőseit is – mondta el lapunknak Nagy Beáta, a speciális alapiskola igazgatónője. – Ugyanis ez a kátyús-pocsolyás útszakasz vezet az ő elsőseikhez is.”

“Az előző polgármester ideje alatt szinte évente adtunk be kérvényt az útszakasz felújítására. A nagy ígérgetéseken kívül nem sok minden történt. A választások előtt megjavítottak ugyan egy bizonyos részt – de közvetlenül az iskola környékén semmi sem történt. A képek önmagukért beszélnek. Valóban, gumicsizmát húzunk, amikor esik az eső.”

Mint megtudtuk, nem csupán a speciális alapiskola, hanem az környéken lakók is – hol közösen, hol önálló személyként – többször kérvényezték az útszakasz rendbetételét.

DSC00858 (Small)

“Ugyanezeket a képeket elküldtük Keszegh Béla alpolgármesternek is – folytatta Nagy Beáta. – Eddig nem érkezett felelet. Mi már azt is többször felajánlottuk, hogy ha másképp nem megy, a szülőkkel összefogva szervezünk egy brigádot, és városi segítséggel rendbe tesszük a környéket.”

Ha ez az út nem vezetne iskolához, akkor is elgondolkodtató lenne, miért néz ki úgy, ahogy. De az a tény, hogy egy oktatási intézményhez vezet, ahová ráadásul sérült gyermekek járnak, különösen felháborítóvá teszi a képviselő testület hozzáállását.

DSC00846 (Small)

Az igazgatónővel beszélgetve azonban kiderült: nem ez a speciális alapiskola legnagyobb problémája. Ettől sokkal komolyabb gondjaik vannak – amivel szemmel láthatóan nem igazán törődik senki. Márpedig ez a gond érinti mindazon komáromiakat, akik elsőbe készülnek íratni gyermeküket.

“Arról van szó, hogy helyhiánnyal küzdünk. Más épületre lenne szükségünk, hogy mindannyian elférjünk. Már tavaly sem tudtunk felvenni elsősöket, és ha nem oldódik meg a probléma, szeptemberben sem fogunk első osztályt nyitni.”

DSC00861 (Small)

És hogy miért gond ez minden komáromi számára? Azok a gyermekek, akiknek a speciális alapiskolában lenne a helyük, kénytelenek lesznek elhelyezkedni a többi iskolában. Nem egy-két gyerekről van szó, hanem sokról. Akik, bekerülve a nem speciális intézményekbe, nehezíteni fogják mind a pedagógusok, mind az oda járó gyermekek sorsát.

“Mivel az intézmény fenntartója a Nyitrai Járási Hivatal, azonban az iskola városi ingatlanban működik, elképzelhető, hogy az ügy épületcserével fog megoldódni. Erről érdemben március 16-án fogunk tárgyalni a fenntartókkal” – tudtuk meg a az alapiskola igazgatónőjétől.

HDA

Szólj hozzá!