Mix 2017. 12. 04.

Gútai sikersztori a számítástechnika világában

Két gútai fiatal, Angyal Tamás és Keszeli Ákos a hobbijuknak élve nyitották meg számítógépes kisboltjukat. Az azóta eltelt 9 év alatt sikerült Szlovákia egyik legmeghatározóbb piaci szereplőjévé válniuk a számítástechnika területén.  A számítógépek felújításával és újbóli értékesítésével foglalkozó ATECHNET csapatának köszönhetően országunkban is egyre népszerűbbek a felújított számítógépek.

Angyal Tamás és Keszeli Ákos barátságának története hosszú évekre nyúlik vissza, még általános iskolában ismerkedtek meg, s közös érdeklődési körüknek köszönhetően hamar megtalálták a közös hangot.

„Már a középiskolai évek alatt megesett, hogy az igazgatóhelyettes megkért, szereljek meg pár iskolai számítógépet. Nagyon élveztem a rám osztott feladatot. Érettségi után az egyik gútai számítástechnikai boltban, valamint több cégnek is dolgoztam, mint bedolgozó rendszergazda. Később Ákos biztatására döntöttünk amellett, hogy nyitunk egy saját kisboltot” – emlékezik vissza Angyal Tamás.

Keszeli Ákos szerint a kisbolt legnagyobb sikere abban rejlett, hogy hatalmas odaadással és szeretettel végezték a munkát: „A számítógépek eladásával és szerelésével foglalkozó kisboltunkat 2008-ban nyitottuk a gútai városközpontban. Nem egyszer előfordult, hogy még este 9-kor is megtaláltak minket és a segítségünket kérték. Emellett volt, hogy akár éjjel 2-ig szereltünk egy számítógépet, mert fontos volt az ügyfélnek, hogy másnapra már kész legyen. Sokkal inkább volt ez szerelem, mint munka. A szerelés része helyett azonban már a vezető feladatokat látjuk el ugyanazzal a lelkesedéssel.”

Az évek során a kisbolt szépen lassan kinőtte magát, megváltozott valamelyest a cég profilja, manapság pedig már egy 25 főnek munkát adó vállalat vezetői székét foglalja el a gútai páros. Az ATECHNET 2011-ben döntött úgy, hogy nemzetközi cégek által lecserélt számítógépeket újítanak fel. Ekkor indult weboldaluk, a www.lacne-pc.sk is. Azt, hogy mit jelent a nálunk még kevésbé ismert, repaszált vagy felújított számítógép kifejezés, Tamás magyarázta el:

A felújított számítógép nem összekeverendő a használt számítógéppel. A használt számítógépek megvásárlásakor nem feltétlenül tudja a felhasználó, hogy milyen állapotban is van az eszköz, meddig lesz működőképes, mire számítson valójában. Ezzel szemben a hozzánk beérkező gépek egy külső és belső tisztításon is átesnek, az elhasználódott alkatrészeket lecseréljük teljesen újakra, végül pedig egy tesztnek is alávetjük őket. A felújított gépeinkre ezen felül a törvény által meghatározott fél éves helyett mi 2 éves garanciát vállalunk. Egyik legfőbb célunk, hogy az új tulajdonos a kicsomagolás után úgy érezze, egy vadonatúj gépet kapott kézhez.”

„2011-ben a válság után az emberek féltek többet költeni, még inkább megfontolták, mit vesznek. Egyre többen jöttek hozzánk azzal a kéréssel, hogy olcsó számítógépet akarnak vásárolni. A business kategóriás számítógépek, amelyekkel mi kereskedünk, sokkal strapabíróbb anyagból készülnek. Annak köszönhetően pedig, hogy a multinacionális cégek gyakrabban cserélik ezeket a gépeket, mint ahogy elhasználódnak, nagyon jó állapotban érkeznek hozzánk. A vásárló pedig a pár éve még 1000 euróért árult számítógépekhez így akár 2-300 eurós áron is hozzájuthat – tette hozzá Ákos, aki a múlt évben adta ki „Vágj bele Te is!” című könyvét, mellyel a sikeres és magabiztos vállalkozás témáját járja körbe személyes tapasztalatain keresztül.

A vásárlók segítése mellett a környezetvédelem is nagy szerepet játszik a cég tevékenységében, hiszen a felújított számítógépek hozzájárulnak a Földet szennyező jelentős mennyiségű hulladék képződésének, valamint a gyártási folyamatok okozta szennyeződések csökkentéséhez. Nem csoda tehát, hogy az ATECHNET a múltban elnyerte a Példakép Alapítvány fenntarthatósági különdíját is.

A cég saját doboza, újrahasznosított papírból

A cég jövőjéről és a tervekről így nyilatkozott a két vezető: „Egyik fő célunk, hogy Európában pár év múlva meghatározó piaci szereplők legyünk. Habár a legnagyobb cégek évente több mint félmillió számítógépet újítanak fel, ez a lemaradás akár 5 év alatt is behozható. Vannak komáromi partnereink is, így például a Reboot, vagy az IT partner, akikkel már a kezdetektől fogva együttműködünk, és csak ajánlani tudjuk őket. Lehet, hogy egyszerűbb lenne Budapesten működtetni a céget, de nagyon szeretjük a városunkat, s szeretnénk a régióért is tenni valami figyelemre méltót. Meg akarjuk mutatni, hogy egy kelet-európai kisvárosból is lehet nagy dolgokat tenni.