Régió 2013. 04. 17.

Gútán is gyakorlatoztak a kommandósok

A magyar Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége is részt vett azon a nagyszabású terrorelhárítási gyakorlaton, amelyet szerdán Európa kilenc országában szerveztek meg – közölte a TEK az MTI-vel.

Közleményük szerint az Európai Unió ATLAS Common Challange 2013 elnevezésű gyakorlatának lényege, hogy kilenc európai országban csaknem azonos időben különböző típusú terrortámadásokat szimulálnak. A gyakorlatban Magyarországgal együtt összesen 30 ország 36 végrehajtó egysége vett részt. A végrehajtás központi parancsnoksága Brüsszelben van, ahová magas rangú európai tisztviselőket is meghívtak.

TEK

Ennek során Írországban épületben, Norvégiában kompon, Lettország hajón, Franciaországban a TGV-vonaton, Romániában és Portugáliában buszon, Máltán épületben, Szlovákiában iskolában-Gútán, Ausztriában pedig erőműben szimulált támadás során tesztelték a résztvevő országok együttműködését.

A magyar terrorelhárítás Szlovákiában, a Komáromhoz közeli Gútán hajtotta végre a feladatot, melyet a román, szlovén és szlovák kommandósokkal közösen végeztek el. A TEK egységének egy iskolában zajló túszhelyzetet kellett felszámolniuk.

Az eseményeket a helyszínről személyesen követte a szlovák kormány több tagja, a belügy- és hadügyminiszter mellett, a miniszterelnök is. A magyar egységet Hajdu János vezérőrnagy, a TEK főigazgatója személyesen koordinálta a helyszínen – írta a TEK közleményében.

(forrás: MTI)

Szólj hozzá!